Vučić, Rama i Kovačevski iz Verone: Otvoreni Balkan - jer je ekonomija osnova svega 1Foto: Printscreen/Pink TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Veroni da uskoro očekuje ukidanje ;radnih dozvola u okviru Otvorenog Balkana i da je to osnova ekonomske saradnje uključenih zemalja.

„Uskoro očekujem završetak procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bilo, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje izmedju svih nas“, rekao je on u Veroni gde se u okviru inicijative Otvoreni Balkan sastao s premijerima Severne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom.

Oni su posetili Međunarodni sajam vina VINITALY 2023.

„Razgovarali smo o mnogo važnih pitanja kako bismo pripremili sve pre početka letnje sezone. Razgovarali smo i o bezbednosti hrane i usaglašavanju elektronskih karata, prijemu ;novih identifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo napredak naredih meseci po tom pitanju“, rekao je Vučić novinarima.

Srbija je, dodao je, povećala uvoz i trgovinsku razmenu sa Severnom Makedonijom za oko 50 odsto u poslednje tri godine.

Najveća prepreka na Zapadnom Balkanu je što kamioni sa robom 70 odsto vremena provedu na granici, a 30 odsto voze, na tome ćemo morati da radimo“, dodao je predsednik Srbije.

On je na pitanje novinarke da li bi pitanje Kosova moglo biti prepreka između Srbije i Albanije u Otvorenom Balkanu rekao da lideri dve države vode „odgovornu politiku“.

„Edi i ja pričamo o saradnji, možda nekada imamo oprečne izjave, ekonomija je osnova odnosa naše dve zemlje. Bitno je da se građani tih zemalja osećaju sigurno. Lako je dobiti političke poene vredjajući nekoga“, rekao je Vučić i dodao da veruje u buduće prijateljstvo između srpskog i albanskog naroda.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je ovo prvi put da proizvođači tri zemlje mogu da pokažu svoje proizvode u „velikoj ligi šampiona“ na italijanskom sajmu.

„Ovo je velika šansa da govorimo o našoj poljoprivredi, proizvodnji vina, o izazovima, o ambicijama. Ovo je velika šansa za naše proizvođače da kontaktiraju i izgrade odnose sa drugim proizvođačima u regionu“, rekao je Rama.

On je rekao da je veoma važno stvarati veze i sa Evropskom unijom.

Rama je istakao da se robna razmena između tri zemlje povećala za 24,8 procenata i naglasio da procedura nije kontradiktorna evrointegracijama, već komplementarna i da će uvek podržavati region.

On je dodao da će krajem maja biti održan sastanak Otvorenog Balkana, kada će se razgovarati o odlivu radne snage u zemlje EU, kao i da će biti organizovani letnji sportski kampovi za decu iz tri zemlje.

„Jasno nam je da će Srbija pobediti, ali kao što mi kažemo, važno je učestvovati. Nikada mi nije bilo jasno kako je Srbija toliko dobra u sportu, kako da ubaci loptu u koš ili da udari preko mreže“, rekao je Rama.

Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski izjavio je da je Otvoreni Balkan inicijativa koja „daje rezultate“. On je zahvalio „prijateljima Vučiću i Rami što su zajedno na jednom od najvećeg i najvažnijeg sajma vina“ i što mogu zajedno da „podele vinsku viziju Otvorenog Balkana“.

Povodom učešća na sajmu vina, Kovačevski je rekao da je ono „dokaz da Otvoreni Balkan daje rezultate za ljude i za poslove da nije politička inicijativa već ekonomska inicijativa“.

Premijer Severne Makedonije je naveo da povećanje izvoza i uvoza između zemalja „Otvorenog Balkana“ dokazuje da barijere koje su nekad postojale zaustavljaju trgovinu.

„Granice nas sprečavaju da komuniciramo jedni sa drugima“, rekao je Kovačevski, koji je govorio i o planovima za saradnju na filmskim projektima ili organizovanju sportskih igara u okviru inicijative.

Pozivajući druge zemlje da se pridruže „Otvorenom Balkanu“, Kovačevski je rekao da je inicijativa „autentična i bazirana na dobroj volji i dobrosusedskim odnosima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari