Predstavnik Bečkog instituta: Otvoreni Balkan je kutija misterija 1Foto FoNet Ana Paunković

Predstavnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Ričard Graveson izjavio je danas da je inicijativa Otvoreni Balkan „kutija misterija“ jer se i dalje ne zna o čemu je reč u toj inicijativi.

On je na panelu „Okončanje konfuzije u regionalnoj saradnji – (ne)moguća misija“ rekao da manjka napretka u Berlinskom procesu, ali je naveo da je zahvaljujući samitu krajem prošle godine napravljen pomak koji je doneo dogovor o zelenoj i energiju uopšte.

Dodao je da se kritike na račun Otvorenog Balkana odnose na mogućnost kombinovanja te inicijative sa Berlinskim procesom, na to što nisu sve zemlje regiona članice te inicijative i na to da nema pravilnog strateškog dokumenta koji bi istakao ciljeve inicijative i na osnovu kog bi mogao da se oceni napredak.

Kao rešenja za regionalnu integraciju Graveson je naveo da regionalna saradnja mora da funkcioniše bolje, predložio je da se spoje Berlinski proces i Otvoreni Balkan, da se Zapadni Balkan uključi u budžet Evropske unije i da se Zapadni Balkan integriše u evropsko jedinstveno tržište.

Ministarka za evropske integracija Tanja Miščević rekla je da smatra da je za ostvarivanje regionalne saradanje potrebno da se ona poveže sa evropskim jedinstvenim tržištem i Šengenom.

Nekadašnja potpredsednica Vlade Crne Gore Jovana Marović je rekla da su benefiti Berlinskog procesa očigledni jer ako EU insistira na tom procesu i ukoliko je to preduslov za napredak ka EU, onda bi trebalo implementirati Berlinski proces.

Dodala je da, ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić insistira na ulasku u inicijativu Otvoreni Balkan, iako jasnih procedura kako se pristupa ili izlazi iz Otvorenog Balkana i ako tri zemlje regiona ne žele da uđu u tu inicijativu, onda treba razmisliti da li se toj inicijativi treba pridružiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari