Sremska Mitrovica domaćin Pokrajinskom savetu za ekonomski razvoj 1Foto: mitrovica.info

U mitrovačkoj Gradskoj kući održan je sastanak Saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine. Tema sastanka, na kojem su učestvovali predstavnici svih sremskih lokalnih uprava, bilo je socijalno preduzetništvo.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, cilj i namera Pokrajinske vlade i Saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji Vojvodine, upravo jeste da Zakon o socijalnom preduzetništvu koji je republička Skupština donela u februaru ove godine, a čija primena počinje od 16. novembra, približi onima koji su zainteresovani za socijalnu ekonomiju.

Mitrovačka gradonačelnica Svetlana Milovanović izrazila je zadovoljstvo što sastanku prisustvuje potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, dodajući:

“Tema na ovom sastanku će biti i Zakon o socijalnom preduzetništvu koji treba da počne da se implementira u novembru, tako da ćemo sada imati priliku da čujemo na koji način je to najbolje uraditi u lokalnim samoupravama u Sremu. Ono što mogu da kažem za Sremsku Mitrovicu jeste da mi radimo ovaj vid preduzetništva i to kroz udruženja, kroz naše konkurse koje raspisuje Gradska uprava za socijalnu zaštitu, oni su jednogodišnji ali ipak na taj način doprinosimo tome da osnažimo naša udruženja, naše ljude, bez obzira da li je to udruženje žena, udruženje invalida ili neko drugo”, rekla je Milovanović.

Na lokalnim samoupravama je zadatak da zainteresuju što veći krug ljudi da se bavi ovom temom i oblastima, rekao je Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade, jer osim sredstava koja će omogućiti Pokrajinska i Republička vlada, tu su i evropski fondovi gde ima dosta sredstava za tu vrstu i za tu namenu.

“Pokrajinska vlada je išla nekoliko koraka u susret donošenju ovog zakona, imali smo određene aktivnosti i u toku prošle godine, a nameravamo intenzivnije da se pozabavimo ovom temom. Ove firme imaju veliki značaj za nas kao društvo jer se na prvom mestu ne bave samo sticanjem profita, nego rešavanjem nekog društvenog problema i uključivanjem socijalnih kategorija koje teže dolaze do zaposlenja. Na taj način rešavamo njihovo zaposlenje i samozapošljavanje. Pokrajinska i Republička vlada obezbediće određeni deo sredstava da se na konkursima namenjenim ovim preduzećima podstakne i pomogne njihov razvoj, nabavka opreme itd.”, rekao je Ćurčić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari