Srpske šljive na vranjskoj pijaci dostigle rekordnu cenu: Koštaju koliko i uvozno grožđe 1Šljive zasad skupe za Vranjance. Foto:V.R./Danas

Iako je dobro rodila i na veliko otkupljivači šljivu „stenlej“ plaćaju od 18 do 25 dinara, njena maloprodajna cena na vranjskim zelenim pijacama i u prodavnicama trenutno je izjednačena sa cenom uvoznog stonog grožđa i iznosi do jednog evra za kilogram.

Šljiva se danas na vranjskim zelenim pijacama, ona krupna i najboljeg sadržaja šećera, prodavala po ceni od 100 do 120 dinara. Istu cenu ima i grožđe koje stiže iz Makedonije i Grčke.

Prodavci kažu da je ovakva cena šljive u maloprodaji realna, jer bi u ovom trenutku i otkupna cena trebala na veliko da bude znatno veća i realno bi trebalo da se kilogram otkupljuje po 40 do 45 dinara.

Šljiva roda „stenlej“ najbolja je za pravljenje džemova jer u ovom trenutku sadrži najveću količinu šećera u sebi, a podesna je i za ostavljanje u zamrzivač, kao i pravljenje poslatica bez termičke obrade.

U narednom periodu prodavci, kako ponuda bude rasla, očekuju da cena padne ispod 100 dinara, ali, kako kažu, „neće biti ispod 80 dinara za kilogram“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari