Za realizaciju projekata na Kosovu ove godine će iz Nacionalnog investicionog plana u ovoj godini biti izdvojeno 1,3 milijarde dinara. Najveći deo novca predviđen je za izgradnju stanova i kuća za povratnike, ali će sredstva biti uložena i u puteve, vodovod, kanalizaciju, električnu mrežu.

Za realizaciju projekata na Kosovu ove godine će iz Nacionalnog investicionog plana u ovoj godini biti izdvojeno 1,3 milijarde dinara. Najveći deo novca predviđen je za izgradnju stanova i kuća za povratnike, ali će sredstva biti uložena i u puteve, vodovod, kanalizaciju, električnu mrežu.
– Na području Gračanice, već je počela izgradnja 70 kuća i jedne zgrade od 20 stanova, koji su namenjeni sadašnjim stanovnicima kontejnerskih naselja, a vrednost te investicije premašuje 110 miliona dinara. Kuće se grade i u drugim srpskim sredinama na Kosovu, poput Kosovske Kamenice gde je započeto 18 objekata ili Zubinog Potoka gde se privode kraju radovi na 20 kuća za povratnike. Iz sredstava NIP finansiraće se i izgradnja tri opšte bolnice, u Gračanici, Štrpcu i Gnjilanu, a novac će biti uložen i u rekonstrukciju zdravstvenih objekata, škola, fiskulturnih sala, domova kulture. Osnovna ideja je da stvorimo što bolje uslove za život u srpskim sredinama. To je posebno važno ako se ima u vidu da je tom stanovništvu ograničena sloboda kretanja i da je neophodno da što više potreba mogu da zadovolje u neposrednom okruženju – izjavio je za Danas savetnik u Kancelariji za Nacionalni investicioni plan Mlađan Đorđević.
On podseća da je reč o projektima koji su usvojeni prošle godine, kada je planiran republički budžet, i da je za većinu otvoren tenderski postupak na koji se javljaju firme iz Srbije, ali i sa Kosova. Već od sredine marta otvoriće se konkurs za nove projekte koji će iz NIP biti finansirani u 2009. godini.
– Ne očekujemo smetnje u realizaciji NIP, jer problema sa UNMIK administracijom nije bilo ni prošle godine, kada je u pokrajinu uloženo 780 miliona dinara. Reč je o projektima koji se realizuju u sredinama gde se lokalna vlast nalazi u rukama Srba, pa se bez zastoja dobijaju potrebne dozvole i saglasnosti. Te opštine se nalaze u budžetskom sistemu Srbije, što znači da nema zastoja ni u transferu novca, koji se odvija preko ekspozitura srpskih banaka koje rade na Kosovu. Ukoliko posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova dođe do promena u načinu investiranja, usaglašavaćemo se u hodu, ali sam siguran da to neće dovesti u pitanje završetak projekata – kaže Đorđević.
U kosovskoj vladi, međutim, kažu da je nakon proglašavanja nezavisnosti, došlo i do promena u proceduri, i da Srbija više neće moći da na isti način investira u pokrajinu. „Sada je drugačiji status tih investicija i stav naših vlasti je da će sva ulaganja morati da idu preko kosovske vlade“, kažu u službi za informisanje pri kosovskoj vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari