Šta je država uradila da podigne bezbednost u srpskim rudnicima? 1Foto: FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ni posle deset meseci od havarije koja je odnela osam ljudskih života u rudniku “Soko” podzemna eksploatacija i dalje nije obnovljena niti je okno bezbedno za dalju eksploataciju.

Dok sindikalci smatraju da nadležni što pre treba da obnove proizvodnju u podzemnoj eksploataciji ali ne pre nego što uslovi za boravak i rad rudara budu bezbedni ekonomisti smatraju da je možda vreme da se razmisli da li je taj ali i drugi rudnici uglja u Srbiji i dalje rentabilan za proizvodnju i dalja ulaganja.

Inače, u utorak 31. januara u rudniku “Soko” sa radom je počeo površinski kop “Biljkina Struga”. Planirano je da u tom rudniku bude otvoren samo taj zamenski kop sve dok ne budu ispunjeni svi uslovi za bezbedan rad u podzemnoj eksploataciji. Površinski kop za cilj ima da zaposlenima u rudniku “Soko” obezbedi posao dok okno ne radi a njegovo otvaranje je planirano još od 2018. godine.

Kako je objasnila Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, otvaranje novog polja zvanično je dogovoreno krajem prošle godine, kada su nadležni o tome razgovarali sa sindikatima i rukovodstvom javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“, u čijem sastavu se nalazi i rudnik “Soko”.

U prvih nekoliko meseci na površinskom kopu “Biljkina Struga” otkopavaće se otkrivka, a nakon toga će početi eksploatacija visoko kaloričnog uglja iz tog ležišta. Ministarka Đedović je istakla da uglja za proizvodnju ima oko 300 hiljada tona kao i da se sagledavaju uslovi za obnavljanje podzemne eksploatacije.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, koji u svom sastavu ima i sindikalnu organizaciju u “Resavici”, Ivica Cvetanović kaže za Danas da je veoma dobra stvar što je u rudniku “Soko” počela površinska eksploatacija ali da je potrebno obnoviti i podzemnu što iziskuje i neophodna ulaganja u zaštitu i bezbednost na radu.

– Zadovoljni smo zbog pokretanja površinskog kopa kao i zbog toga što je ministarka Đedović spremna na socijalni dijalog u okviru rudarskog sektora. S druge strane, nužno je i zbog egzistencije rudara, ali i održivosti našeg elektroenergetskog sistema u kriznim uslovima da se obnovi i rad u podzemnoj eksploataciji rudnika “Soko”. Naravno, povratak u jamu ne sme da se desi dok uslovi za boravak rudara ne budu u potpunosti bezbedni. Ono što je najvažnije je da se ulaže u modernizaciju opreme jer je to osnovni preduslov kako bi se sprečile nesreće i gubitak ljudskih života. U resornom ministarstvu tvrde da će “Soko” nastaviti sa podzemnom eksploatacijom i da je država spremna na potrebna ulaganja. Mi ćemo kao sindikat naravno nastaviti da pratimo kako teku stvari po tom pitanju – ističe naš sagovornik.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je ulaganje u bezbednost na radu i modernizacija opreme prioritet u rudarskom sektoru i da na tome treba raditi.

– Kada pak govorimo o rudniku “Soko” i drugim rudnicima u kojima se eksploatiše ugalj treba konstatovati da nadležni javnosti ne daju precizne podatke o budućnosti tog posla. Naime, jasno je da će jednog dana ti rudnici morati biti ugašeni. Ono što se sada postavlja kao pitanje je da li su oni i dalje rentabilni pa treba nastaviti sa njihovom eksploatacijom dok je to moguće i za tim postoji potreba, Ili su pak oni u lošem stanju te više nisu adekvatni za bilo kakve popravke i ne mogu garantovati bezbednost na radu. To je osnovno pitanje na koje nadležni treba da daju odgovor – zaključuje naš sagovornik.

Podsećanja radi, 1. aprila prošle godine u nesreći izazvanoj curenjem metana u rudniku “Soko” kod Sokobanje život je izgubilo osam rudara, dok je njih 18 povređeno. Od tada podzemna eksploatacija u tom rudniku ne radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari