Stanovništvo očekuje da inflacija dostigne čak 20 odsto, a privreda "samo" osam: NBS objavila odakle tolika razlika 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija za godinu dana unapred – u januaru 2024. godine biti na nivou od osam odsto, što predstavlja nepromenjenu vrednost četvrti mesec zaredom, saopštila je Narodna banka Srbije.

Prema rezultatima februarske ankete agencije Blumberg, očekivana inflacija za godinu dana unapred niža je i iznosi sedam procenata.

Predstavnici privrede očekuju inflaciju od 10 odsto, isto kao i ranijih meseci.

Za razliku od finansijskog sektora i privrede, stanovništvo očekuje da inflacija dostigne čak 20 odsto.

Kako se navodi u izveštaju NBS, „takav nivo očekivanja stanovništva može se delom objasniti kretanjem cena brojnih kategorija prehrambenih proizvoda u intervalu između 20 i 25 odsto međugodišnje, a koji su zastupljeni u indeksu potrošačkih cena i na koje stanovništvo više obraća pažnju pri formiranju očekivanja“.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja. Srednjoročna očekivanja predstavnika finansijskog sektora ostala su nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznosila su pet odsto za dve godine unapred, dok su za tri godine unapred nastavila da se kreću u granicama cilja Narodne banke Srbije, na nivou od četiri procenta. Što se tiče očekivanja privrednika, ona su na nešto većem nivou i za dve godine unapred iznose sedam odsto, dok se za tri godine unapred nalaze na nivou od pet procenata.

Stanovništvo očekuje rast cena od 13 odsto za dve godine unapred i 10 odsto za tri godine unapred.

Rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred mogli bi da ukazuju i na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku, saopštila je NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari