Stara rolna spalila EPS-ovu mašinu od 20 miliona evra 1Foto: JP EPS

Najverovatniji razlog preksinoćnjeg požara na odlagaču jalovinskog sistema na kopu “Tamnava Zapad” u Rudarskom basenu “Kolubara” je dotrajala rolna na toj mašini, saznaje Danas od sagovornika iz Elektroprivrede Srbije koji su želeli da ostanu anonimni.

Kako je Danas preneo na svom portalu na Odlagaču 4 na kopu “Tamnava Zapad”  u ponedeljak uveče buknuo je požar koji je u međuvremenu ugašen a na sreću niko tom prilikom nije povređen.

Proizvodnja uglja na kopu „Tamnava Zapad“  je stabilna i na nju nije uticao požar koji je juče ujutro ugašen na odlagaču jalovinskog sistema, izjavio je Srđan Alimpijević, direktor površinskih kopova u RB „Kolubara“.

Prema njegovim rečima u toku je procena štete a transport uglja ka obrenovačkim termoelektranama odvija se normalno i kop „Tamnava Zapad“ koji daje najviše uglja neće osetiti zastoj zbog odlagača.

Međutim, on je istakao da bager mora na popravku i da će u narednim sedmicama, u rad biti uključen zamenski odlagač.

Inače, ovo je peta havarija u sistemu Elektroprivrede Srbije u proteklih mesec dana.

Ironično je inače da je do njega došlo neporsedno nakon što je 14 firmi koje sarađuju sa Elektroprivredom Srbije uputilo pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome su apelovali da „se nastavi politika vođenja EPS-a na način kako je to činio dosad Milorad Grčić”.

Problem je u tome što je Grčić direktor za vreme čijeg mandata se desilo najviše kikseva i propusta u Elektroprivredi Srbije. Požar na odlagaču jalovine na kopu “Tamnava Zapad” je poslednji u nizu.

Sagovornik Danasa objašnjava da odlagač služi za odlaganje zemlje i proslojka između slojeva uglja.

– To je inače najmlađa mašina na kopu. Nije uobičajeno da se takve stvari dešavaju na novim mašinama. Došlo je do istrošenosti rolne na bageru. Rolna je inaće deo odlagača koji služi kako bi se traka po njemu kretala, dakle za nošenje tereta. Čim dođe do “zamora materiala” na rolni ona treba da se promeni. To nije učinjeno i desila se havarija. Nije retka pojava da do kvara dođe ali je neuobičajeno da se dese ovakve posledice – ističe naš sagovornik i dodaje da zamenski bager neće moći da u potpunosti zameni Odlagač 4 u vršenju funkcije jer ima manji kapacitet od njega.

Drugi sagovornik iz EPS-a, koji je takođe želeo da ostane anoniman, kaže da je preduzeće doživelo niz havarija u kratkom periodu isključivo zbog nestručnosti i stranačkog zapošljavanja.

Veliki broj kvarova koji je zadesio Elektroprivredu Srbije svakako da ide u prilog onima koji tvrde da se u tom preduzeću zapošljavaju nestručni kadrovi, da se oprema ne održava na adekvatan način kao i da su remonti traljavo urađeni.

U prilog ovoj tezi ide i to što je Odlagač 4 na kopu „Tamnava Zapadno polje“ star svega četiri godine dok je za njega plaćeno oko 20 miliona evra.

Koliko je situacija loša kada je reč o neažurnosti pokazuje, navode naši sagovornici, pokazuje i podatak da se već duže vreme ne održavaju pristupni putevi na površinskim kopovima u Rudarskom basenu „Kolubara“ zbog čega je požar gašen dronom.

Stručna javnost ističe da je poslednji incident u EPS-u novi veliki propust i da bi konačno neko, na samom vrhu preduzeća, morao da odgovara za celokupan dosadašnji javašluk.

– Ovaj najnoviji incident je takođe posledica nestručnih kadrova ali i katastrofalno lošeg rukovođenja Elektroprivredom Srbije. Sada se postavlja pitanje da li zamenski kapaciteti mogu da nadoknade nedostatak ovog bagera u procesu rada odnosno da li to što on neko vreme neće biti u pogonu može da utiče na to da se dobiju dovoljne količine uglja za proizvodnju struje. Nije nemoguće da to toga i ne dođe jer ulazimo u najhladniji period godine. Razlog za sva negativna dešavanja u sistemu EPS-a je neadekvatno i nevešto upravljanje u predueću i krajnje je vreme da neko snosi odgovornost zbog toga. Ako to izostane EPS će nastaviti da se suočava sa problemima koje je već doživeo – naglašava ekonomista Milan R. Kovačević.

Juče smo kontaktirali i nadležne u Elektroprivredi Srbije kako bi smo pokušali da saznamo zbog čega je došlo do požara na novoj mašini, kolika je materijalna šteta i da li je utvrđeno šta je razlog učestalih havarija u sistemu tog preduzeća međutim do zaključenja ovog izdanja našeg lista nije nam odgovoreno na postavljena pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari