Start do kraja godine 1Arhivska fotografija

Na Dunavcu kod Kostolca, u podnožju blokova termoelektrana A, počela je gradnja pristaništa, vrednog 15.860.000 dolara, čije se uključenje u rečni saobraćaj očekuje već do kraja ove godine. Izgradnja pristaništa je za potrebe kostolačkog ogranka EPS-a.

Vrednost radova na gradnji, koji predstavlja realizaciju jednog od pet projekata prve faze kineskog kreditnog aranžmana, procenjena je na 15.860.000 dolara. U obim posla spadaju gradnja pristaništa, nadzor i konsultantske usluge, kao i podizanje dalekovoda.

– Pristanište „Kostolac“ gradi se kao teretno, bazenskog je tipa i nalazi se u rukavcu koji je kanalom povezan sa Dunavom, izjavio je mr Nebojša Mišić, rukovodilac Prve faze projekta TE „Kostolac B“. Na ovom mestu predviđeni su i pristanišni objekti, dve grupe od po dva silosa za pretovar gipsa i pepela, pristanišne instalacije i druga oprema. Projektovano zauzeće površina pristaništa iznosi oko 5,7 hektara, od čega je 2,6 vodene i 3,1 hektar kopnene površine.

Planirano je da se ovde transportuje krečnjak koji se kao agregat koristi u postrojenju za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Kostolac B“. Potrebna količina krečnjaka koja bi se transportovala preko pristaništa jeste oko 170.000 tona godišnje. U krugu TE „Kostolac B“ postoji i deponija uglja za prodaju velikim potrošačima i za široku potrošnju. Količina koja bi se transportovala preko pristaništa jeste oko 50.000 tona uglja godišnje.

– Na pristaništu će se pretovarivati i 50.000 tona opreme godišnje za „TE – KO Kostolac“ a dalje će se otpremati drumskim transportnim sredstvima. Gips koji nastaje kao nusproizvod odsumporavanja, a predviđa se količina od 105.000 tona godišnje, transportovaće se od TE „Kostolac B“ do pristaništa vozilima drumskog transporta, pretovarivati u pristaništu i otpremati plovilima, istakao je mr Mišić i dodao da će se suvi pepeo, koji se preuzima iz TE „Kostolac A“ pneumatski transportovati od lokacije do pristaništa i otpremati plovilima preko reke. Godišnje se planira otpremanje 157.000 tona suvog pepela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari