Stigao još jedan predlog šta sa Zapadnom kapijom Beograda: Peticija da Geneks kula postane studentski dom 1Foto: FoNet

U trećem pokušaju za godinu dana, 6. februara država će pokušati da proda delove Geneks kule na Novom Beogradu, ovog puta po ceni od 834,6 miliona dinara. U međuvremenu, pojavile su se dve inicijative – jedna predlaže da se naprave Tesla kule, sa muzejima i kulturnim sadržajima, a druga da postane studentski dom.

Nakon što je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila oglas o prodaji imovine najpre je grupa pojedinaca i udruženja okupljena oko stambene zajednice u Kuli iznela predlog Vladi da država kupi imovinu i pretvori je u nešto što bi bio svojevrsni obrazovnio-kuluturno-naučni Diznilend, u kom bi, između ostalog, bili smešteni muzeji Nikole Tesle i Milutina Milankovića.

Sada je stigao novi predlog – pokrenuta je peticija u kojoj se isto od države traži da iskoristi pravo prečeg kupca, ali da prostor bude iskorišćen za smeštaj studenata.

“Nakon Beograđanke, Sava Centra, BIGZ, BIP ponovo se priprema bagatelna raprodaja simbola Beograda i državne imovine, koja će višestruko ispod cene preći u ruke privatnog, prethodno ugovorenog, lica i doneti mu veliki profit”, navodi se na sajtu peticije.online.

Oni, kako se navode, zahtevaju da se geneks kula pretvori u studentski dom. Geneks kula je, ističe se, svetski poznat primer brutalističkog pravca u arhitekturi, koja je 2021. godine proglašena za kulturno dobro, i mora se sačuvati u originalnom obliku.

“Treba joj udahnuti novi – studentski život. Više od 10.000 studenata u Beogradu je ove godine ostalo bez svojih stanova zbog basnoslovnog skoka kirija u Beogradu”, ističe se u peticiji.

Država je delove Geneks kule pokušala u dva navrata u poslednjih godinu dana da proda – u julu je početna cena bila 1,46 milijardi dinara, dok je u maju cena bila dve milijarde dinara.

Predlog Skupštine stanara je da se od Geneks kula naprave Tesla kule koje bi bile svetionik i urbana oaza kulture, u kom bi bio vidikovac, restorani, Teslin muzej, centri za nauku i tehniku, galerije, biblioteke, knjižare, koncertne dvorane.

Na prodaju je ponuđeno 28 poslovnih prostora, površine 14.943 kvadrata, dok prostori između 27. i 37. sprata imaju površinu veću od 1.450 kvadrata. Prodajnu celinu čine i garaža ukupne površine 9.023 kvadrata, kao i deset garaža površine 6.445 kvadratnih metara.

Imovina koja je predmet prodaje se prodaje u viđenom stanju, ističe se u oglasu Agencije, i može se razgledati nakon otkupa prodajne dokumentacije, svakim radnim danom od 9 do 15 časova, a najkasnije do 30. januara.

Javno nadmetanje je, kako se navodi na sajtu ALSU, zakazano za 6. februar u 12 časova u prostorijama ALSU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari