Stojiljković: Moguća bolja ponuda za povećanje minimalca 1Zoran Stojiljković Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ i član kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Zoran Stojiljković rekao je danas da mu se čini da su se, dolaskom premijerke Ane Brnabić na kolegijum, odškrinula vrata za bolju ponudu kroz stvarne pregovore o povećanju minimalne zarade za 2022. 

„Ne verujem u spektakularnu promenu stava Vlade Srbije o povećanju minimalne zarade, ali čini mi se da je dolaskom Ane Brnabić na kolegijum učinjen dodatni napor da se utvrdi da li minimalna zarada može biti iznad 35.000 dinara“, rekao je Stojiljković.

Premijerka Brnabić učestvovala je danas na kolegijumu SES-a na kome se razgovaralo o povećanju minimalne mesečne zarade za 2022. godinu, saopštio je njen kabinet.

Ona je izjavila ranije danas da je načelno doneta odluka da će novi iznos minimalne zarade biti veći od 35.000 dinara, ali da ne deluje realno da u ovom trenutku može da dosegne 39.000 dinara koliko zahtevaju sindikati.

„Prvi put u istojriji, od kada imamo minimalac, došli smo blizu minimalnoj potrošačkoj korpi“, rekla je ona za TV Prva.

Stojiljković je rekao da su na SES-u premijerki Brnabić predočeni argumenti da povećanje od 9,4 odsto, odnosno sa sadašnjih 30.900 dinara na 35.012 dinara koliko je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a juče saopštilo i Ministarstvo finansija, samo zadržava zatečeno stanje, umesto da je „minimalac“ realno povećan da bi se izjednačilo sa minimlnom potroščkom korpom koja će, prema proceni, naredne godine vredeti 39.000 dinara.

Prema rečima Stojiljkovića, pre tri godine je dogovoreno da minimalna zarada bude izjednačena sa vrednošću minimalne potrošačke korpe u ovoj godini i ako se to ne postigne teško će se ispuniti obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da 2025. godine minimalna zarada bude 500 evra, a prosečna plata 900 evra.

On je rekao da je Brnabić verovatno došla i na poziv minisatrke za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević kojoj je stalo da se usaglase stavovi socijalnih partnera, Vlade Srbije, poslodavaca i dva repereznetativna sindikata UGS „Nezavisnost“ i Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Pregovori o minimalnoj ceni rada između radnih timova nastavljaju se u petak, dok je za 2. septembar zakazana sednica SES-a na kojoj će se utvrditi da li je postignut jedinstven stav.

Ukoliko socijalni partneri ne postignu saglasnost oko minimalne zarade konačnu odluku doneće Vlada Srbije, a najdalje do 15. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari