Štrajkački odbor u Galenici odbio ponudu poslovodstva 1Štrajkački odbor Galenike

Štrajkački odbor sindikata Nezavisnost Galenika a.d. saopštio je danas da je u obustavi rada 250 zaposlenih u toj kompaniji i da je odbijen predlog poslodavca o prvoj fiksnoj isplati od 10.000 dinara do kraja maja, a moguće i drugoj do kraja godine koja je uslovljena ispunjenjem plana proizvodnje.

Sindikat navodi da se u ponudi poslodavca obrađuje godišnji bonus, inače već predviđen u nekom obliku u Kolektivnom ugovoru, a ne o povećanju zarada, što jeste štrajkački zahtev.

– Mi pregovaramo o godišnjem povećanju zarada, što je definisano Kolektivnim ugovorom, navodi se u saopštenju i dodaje da se od poslodavca zahteva da se svim zaposlenima u kompaniji podigne zarada za koeficijent 2, što bi značilo da se ona uveća svim zaposlenima linearno za iznos od oko 10 odsto od prosečne zarade u Galenici a.d. – navode u Štrajkačkom odboru i dodaju da su tu odluku danas izneli poslodavcu na sastanku u 11 sati i najavili plan da se od naredne sedmice štrajk organizuje po različitim modelima, a u skladu sa zakonom.

Štrajkači navode da će čim  se sa poslodavcem postigne sporazum, mašine biti upaljene za 10 minuta.

-Obe strane su se povukle posle sastanka koji je trajao pet minuta i sada se čeka odgovor poslodavca. Štrajk traje do ispunjenja štrajkačkog zahteva – dodaje se u saopštenju Štrajkačkog odbora.

Juče popodne, saopštenjem za javnost se oglasio i menadžment Galenike tvrdnjom da većina zaposlenih, njih oko 80 odsto, nije u štrajku ocenivši da je to pokazatelj “posvećenosti kompanije daljem radu i razvoju”.

Dodaje se da je tržište snabdeveno Galenikinim proizvodima u dovoljnoj količini, što će u narednom periodu nastaviti da bude prioritet kompanije.

– Zaposlene koji su u štrajku, više puta smo pozvali na obustavu štrajka i nastavak rada. Galenika je odgovorna kompanija koja teži najvišim standardima i kontinuirano ulaže u unapređenje uslova rada, bezbednost i razvoj svojih zaposlenih, što će i nastaviti da čini. Svake godine investiramo u nove pogone i opremu, razvoj portfolia proizvoda, povećanje zarada i dodatne benefite za zaposlene,a prosečna zarada u Galenici je na nivou proseka u farmaceutskoj industriji – ističu nadležni u Galenici i podsećaju da je za prethodne četiri godine, zaključno sa ovogodišnjim februarskim povećanjem, prosečna zarada u kompaniji povećala za 68 odsto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari