Stranci otvorili više od 20.000 radnih mesta 1

U 2017. godini zabeležen je rekord kad je reč o stranim direktnim investicijama (SDI) usmerenim ka Evropi – realizovano je 6.653 projekata što predstavlja rast od 10 odsto.

Taj trend registrovan je i u Srbiji, koja se po broju direktnih stranih investicija, prvi put našla na listi top 15 zemalja u Evropi (skok sa osmog na 14. mesto). Ovo su rezultati istraživanja o atraktivnosti evropskog tržišta koje je sprovela revizorsko-konsultantska kompanija Ernst i Jang (EY). Analitičari ukazuju i na podatak da je zahvaljujući SDI u Evropi otvoreno 353.469 radnih mesta (19 odsto više nego 2016. godine), od čega je 20.103 u Srbiji, što je šest odsto od ukupnog broja. „Rezultati istraživanja ukazuju na to da je region Centralne i Istočne Evrope drugi najpoželjniji region po broju direktnih stranih investicija. Najveći rast od čak od 157 odsto u odnosu na 2016. godinu, ostvarila je Srbija, koja je privukla rekordni broj stranih direktnih investicija u 2017. godini“, izjavio je Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Tri najpopularnije evropske destinacije, ka kojima je usmereno čak 50 odsto SDI su: Velika Britanija, gde je realizovano 1.205 investicija, zatim Nemačka (1.124) i Francuska (1.019), koja je zabeležila spektakularan rast od 31 odsto. Procenjuje se da su investitori, zapravo, odgovorili na reformski program Vlade Francuske. Zemlje Centralne i Istočne Evrope i dalje privlače više direktnih stranih investicija od zapadnoevropskih država, članica Evropske unije. U prilog tome svedoči i podataka da se značajnim napretkom može pohvaliti i Rusija, koja se našla na petom mestu liste, beležeći solidnu stopu rasta SDI od 16 odsto. Kad je reč o državama Zapadne Evrope, nakon veoma pozitivnog učinka u 2016, Španija se sa negativnim rastom SDI od – 23 odsto, spustila za jednu poziciju niže i sada je na šestom mestu. I Holandija, koja je „uknjižila“ minus od 17 odsto, zatim Irska, sa minusom od četiri odsto, kao i Rumunija (- pet odsto) pridružile su se grupi zemalja koje su zabeležile negativan rast SDI.

Sa više od 1.380 investicionih projekata (21 odsto ukupnih investicija), kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država potvrdile su poziciju najvećeg investitora na evropskom tržištu. Broj projekata direktnih stranih investicija iz SAD-a u 2017. porastao je za osam odsto. Ipak, najveći deo direktnih stranih investicija stiže iz evropskih zemalja – reč je o 56 odsto projekata SDI u 2017. godini. Rezultati istraživanja kompanije EY pokazuju, takođe, da su nemačke kompanije vodeće kad je reč o investicijama u proizvodnju – broj takvih projekata porastao je za 17 odsto. Porasle su, za 35 odsto, i investicije britanskih kompanija, koje su najviše ulagale u Nemačkoj, gde je realizovano 110 projekata (rast od 83 odsto) i Francuskoj (79 projekata – rast od 46 odsto). Najveći skok, od čak 93 odsto (realizovano je 54 projekta), zabeležile su britanske investicije u finansijski sektor.

Najperspektivniji digitalni sektor

Više od trećine, odnosno 34 odsto investitora, veruje da će digitalna ekonomija biti najznačajniji pokretač ekonomskog rasta u Evropi. Sa 1.172 projekta, koji su realizovani zahvaljujući SDI, digitalni sektor je najbolje rangiran čineći 18 odsto udela tržišta. Sa godišnjom stopom rasta od 33 odsto, to je i drugi najbrže rastući sektor, odmah iza farmaceutskog, koji ostvaruje 78 odsto rasta. Visoko, drugo mesto, taj sektor zauzima i kad je reč o broju radnih mesta, otvorenih zahvaljujući stranim direktnim investicijama – kreirano je oko 37.000 poslova.

Nemci investirali 20 miliona evra

Nemačka kompanija Kromberg i Šubert otvorila je prošle nedelje proizvodni pogon u Kruševcu. Reč je o investiciji vrednoj 20 miliona evra, zahvaljujući kojoj će biti zaposleno 565 ljudi iz centralne Srbije. Kromberg i Šubert planira ulaganje do 29 miliona evra, kao i povećanje broja zaposlenih na 2.500. Ukoliko se investicija pokaže dobrom u pogledu efikasnosti i troškova, plan je da se nastavi sa investiranjem, a broj zaposlenih mogao bi da dostigne 4.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari