Strani turisti otkazuju putovanja za Srbiju 1Foto: BETA/DRAGAN GOJIC/DS)

Većina turističkih aranžmana stranih gostiju u Srbiji, pre svih onih iz Kine, tokom marta i aprila je otkazana.

Zbog epidemije korona virusa turizam će biti jedan od najvećih ekonomskih gubitnika u svetu ove godine, a prve procene su da bi Evropu u 2020. moglo da poseti i do 25 odsto kineskih turista manje nego prošle godine. Korona virus krenuo je 31. decembra iz kineskog Vuhana, a upravo su stanovnici ove zemlje već godinama najbrojniji turisti u svetu. Samo ih je 2018. u svetu bilo gotovo 150 miliona, a na odmorima van granica svoje zemlje potrošili su više od 277 milijardi dolara. U Srbiji ih je prošle godine bilo 130.000, a ova sezona, prema rečima ministra turizma Rasima LJajića, trebalo je da bude najbolja do sada. Međutim, gotovo 70 odsto turističkih aranžmana iz ove i još nekoliko azijskih zemlja za Srbiju je otkazano zbog epidemije.

– Za sada imamo samo zvanične podatke za januar i tada smo imali rast kineskih turista od 45 odsto. Plan je bio i to bi se sigurno desilo da nije došlo do ove krize da ove godine u našu zemlju dođe 200.000 gostiju iz Kine. Najpre su bili otkazani aranžmani do polovine aprila, sada, međutim, pojedini hotelijeri kažu da stižu otkazi i za aranžmane u drugoj polovini tog meseca, što nije dobar znak – kaže Ljajić za Danas. Oni hoteli koji uglavnom imaju domaće goste za sada, kako kaže, rade bez većih problema.

Ministar turizma podseća da prava sezona za dolaske stranih gostiju zapravo kreće od druge polovine aprila tako da još postoji šansa da se nadomeste gubici. LJajić napominje da su prve prognoze Evropske turističke komisije da će ove godine Evropu posetiti od milion do 3,7 miliona kineskih turista manje, što je nekih od sedam do 25 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Srbija nije jedina u kojoj je turistički sektor suočen sa gubicima. Australijski hotelijeri već pričaju o stotinama miliona dolara gubitaka u kratkom roku, dok pojedini koji se još nisu oporavili od velikog prošlogodišnjeg požara, strahuju da će morati da zatvore posao. U Italiji u kojoj turizam u BDP učestvuje sa 13 odsto, već se procenjuje da će gubitak od početka marta do kraja maja biti 12,5 milijardi dolara.

Predsednik hotelijerskog udruženja Venecije Klaudijo Skarpa izjavio je pre nekoliko dana da su procene da će gubitak hotela u jednoj od najvećih evropskih turističkih atrakcija biti 1,7 milijardi dolara.

Optimistične procene Svetske turističke organizacije (UNWTO) da bi u 2020. moglo da dođe da rasta turizma za tri do četiri odsto sada više nisu realne. Iz UNWTO sada poručuju da je za ovu godinu realno očekivati pad od jednog do tri procenta, a da bi gubici mogli da budu između 30 i 50 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari