Strani turisti polako dolaze u Srbiju 1Foto: Miroslav Dragojević

Gotovo cela prethodna godina bila je izuzetno teška za domaće hotelijere, a samo u prva tri meseca ove godine popunjenost gradskih hotela bila je na svega 27 odsto.

U poslednjih mesec dana oseća se blagi oporavak, a strani gosti, zahvaljujući otvaranju granica, polako počinju da dolaze u našu zemlju. Hoteli koji su u dva navrata dobili novčanu pomoć od države uspeli su da prežive, u Beogradu su čak otvorena i dva nova.

„Za sada nemamo realnu sliku, ali popunjenost kapaciteta svakako će sada biti veća u odnosu na prošlu godinu, kada smo imali potpuno zatvaranje. Imamo goste iz zemalja u okruženju, ali i iz Rusije. Očekujemo polako da počnu da dolaze i gosti iz Kine, trebalo je da nam dođu i gosti iz Izraela, ali je, nažalost, zbog situacije u toj zemlji to za sada odloženo, nadamo se na kratko“, kaže za Danas Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

On napominje kako su putovanja izraelskih gostiju već zakazana i da će oni sigurno doći i ostati malo duže nego što se turisti u Beogradu inače zadržavaju, što je u proseku tri do četiri dana.

„U 2019. je bilo više pojedinačnih putovanja iz Kine nego ranijih godina, broj tih gostiju prešao je broj onih koji dolaze organizovano. Imamo i Turke koji dolaze pojedinačno, očekujemo i jedne i druge“, ističe Popović.

Prva tri meseca ove godine bila su slabija nego prva tri meseca prošle, naglašava on, i u ta tri meseca prošle zabeležen je rast od 30 odsto u odnosu na period od januara do marta 2019. Da nije bilo pandemije verovatno je da bi 2020, napominje, pretekla po broju turista godinu pre toga, koja je bila rekordna. Sada je međutim, kako kaže, važno da se što pre oporavimo a tome najviše doprinosi imunizacija naših građana.

„Što se više naših građana vakciniše to će uticati na relaksiranje mera, što je turistima bitno. Mnogo smo poena osvojili zbog dobrog sistema vakcinisanja, promotivno je to za Beograd i Srbiju bila najbolja stvar. Imali smo deset organizovanih TV ekipa iz inostranstva koje su dolazili da snimaju filmove o Beogradu, ali ih je pre svega zanimalo kako protiče vakcinacija“, naglašava naš sagovornik.

S obzirom na to kako je kriza izazvana pandemijom najviše u startu pogodila turistički sektor i hotele u gradovima, Popović kaže da su hoteli u Beogradu, ipak, uspeli svi da prežive.

„Bilo je sporadičnih otpuštanja i slanja na odmore, ali za period od godinu i po dana to je fantastičan rezultat. Nedavno su otvorena dva nova hotela, jedan je trebalo da bude još prošle, ali je odloženo. Ako situacija sa epidemijom bude išla na bolje možemo reći da smo dobro prošli. Iako nemamo nove podatke o popunjenosti kapaciteta u ovom trenutku oporavak se oseća, tako nam kažu hotelijeri“, ističe Miodrag Popović.

Kriza je mnogo manje uzdrmala domaćine na planinama i u banjama. Njihovi kapaciteti su prošle godine, tokom leta naročito, ali i prethodne zime bili popunjeni, na nekim destinacijama poput Sokobanje ili Kopaonika i Zlatibora do maltene poslednjeg mesta. Zimska sezona je na Zlatiboru bila odlična, a ako bi 2021. bila na prošlogodišnjem nivou bili bi prezadovoljni.

„Prošla godina je bila odlična na Zlatiboru, ako budemo ove na tom nivou, biće sjajno s obzirom na to da će ove godine biti otvorene granice i ljudi su sigurno poželeli da idu na more. Bilo bi odlično da uz sve to ova godina bude kao prošla“, kaže za Danas Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

A proše godine popunjenost kapciteta na ovoj planini bila je u padu od svega tri odsto u odnosu na rekordnu 2019. Ako se u obzir uzme i to da, kako kaže Živanović, tri meseca tokom potpunog zatvaranja ništa na Zlatiboru nije radilo, ni hoteli ni restorani, to je odličan rezultat.

„Prošle godine 98 odsto činili su domaći gosti i poneki iz regiona. Očekujemo da ove godine bude malo više stranih turista, ali mislim da će i ove to biti uglavnom samo oni iz okruženja, a da ćemo većinom ponovo imati domaće goste“, ističe Živanović. Dobar test da bi i ova godina mogla da bude odlična bili su, kako kaže, praznici početkom maja kada je sve bilo puno. Pridržavaju se svim epidemioloških mera, napominje on, ali i nadaju njihovom popuštanju kako se situacija sa epidemijom bude smirivala.

„Imamo planove i za letnju sezonu, ali još ne pričamo o tome, spremni smo da reagujemo i da kada situacija to dozvoli organizujemo i manifestacije i koncerte kako bismo ljudima upotpunili boravak. U svakom slučaju, pripremamo se za uspešnu sezonu“, ističe Vladimir Živanović.

Dve nagrade

Direktor Turističke organizacije Beograd Miodrag Popović kaže da su nedavno osvojili i dve nagrade – jedna je za najbolju turističku destinaciju globalno, gde je publika iz Jugoistočne i Centralne Azije glasala onlajn i kao najbolju destinaciju izabrala turski Izmir, odmah potom Beograd, dok je treći na listi omiljenih bio Njujork. Promo film o Beogradu na jednom od najvećih sajmova turizma u Berlinu, takođe, dobio drugu nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari