Stručnjaci: Kiše dobrodošle za sve useve, moguć razvoj bolesti na pšenici 1Fotot MP - Polje pšenice u Zrenjaninu

Poljoprivredni stručnjaci rekli su danas da su česte kiše dobrodošle za jesenje i prolećne useve, a da je jedino moguća šteta od razvoja patogenih gljivica na pšenici.

Prema rečima naučnog savetnika Miroslava Maleševića uobičajene padavine u maju su oko 80 litara po kvadratu i do sada one nisu problem, naročito u Vojvodini gde je bio veći nedostatak vlage, ali je problem što su niske temperature i usporavaju rast poljoprivrednih kultura.

„Šteta može da nastane ako poljoprivrednici zbog raskvašenog zemljišta ne budu mogli da udju traktorima u njive i zaštite pšenicu od bolesti fuzarijum za čiji razvoj su pogodni uslovi“, rekao je Malešević za Betu.

Dodao je da će se patogena gljivica koja izaziva bolest fuzarijum naročito razvija na pšenici koja je zasejana na njivi gde je godinu dana ranije bio kukuruz zato što napada i njega i preživi na njegovim ostacima do sledeće godine.

Malešević je rekao da je 60 odsto površina pod pšenicom zasejano na njivama gde je prethodne godine bio posejan kukuruz.

Obilne padavine će, prema rečima stručnjaka za poljoprivredu Milana Prostrana pomoći da se ubrza rast poljoprivrednih kultura jer se kasnilo i u jesenjoj i u prolećnoj setvi.

„Kiše će ubrzati razvoj pšenice, mada će žetva verovatno kasniti 10-15 dana jer nije posejana u optimalnom roku“, rekao je Prostran.

Padavine će, kako je rekao, pomoći i poljoprivrednicima koji uzgajaju povrće na otvorenom prostoru jer će smanjiti gubitak na zaradi zbog zakašnjenja i uvoza.

Kiše, praćene niskom temperaturom donele su štetu i povrtarima koji imaju plastenike jer su dodatno morali da greju kulture pod najlonom kako bi rasle.

„Ove godine će najgore proći voćari jer je u voćarskim krajevima uz kišu bilo i grada koji je oštetio skupe trešnje“, rekao je Prostran.

Istakao je da su cene osnovnih ratarskih kultura visoke, posebno kukuruza koji je godinama koštao 15-16 dinara po kilogramu, a sada je 27 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari