Sudija i veštak lagali tužilaštvo, otkrio ih snimak sa Jutjuba? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Iako je Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo kao neosnovanu krivičnu prijavu Dejana Dragojlovića, podnetu protiv Milana Grkinića, sudije Trećeg osnovnog suda, veštakinje Mirjane Labović i drugih lica, ipak će morati njome detaljnije da se pozabavi…

… kao i da u obzir uzme audio snimak koji se u međuvremenu pojavio na Jutjubu, odlučilo je Apelaciono javno tužilaštvo.

Dragojlović je prijavu podneo jer je na jednom od ročišta u predmetu gde je on optužen, sudija odbio da u zapisnik unese izjavu veštakinje da „nalaz nije radila po pravilima struke, nego kako joj je on (sudija) naložio“, odnosno po modelu „šta bi bilo kad bi bilo“ ili „da se obračuna kolika bi bila dobit da ju je bilo“. U iskazu datom tužilaštvu, i sudija i veštakinja negirali su to što je rečeno na pretresu. Krivična prijava obuhvatila je i sumnju u verodostojnost diplome ove veštakinje, o čemu je Danas u više navrata pisao, ali se tužilaštvo time nije bavilo.

U međuvremenu, poslanik Dveri Srđan Nogo govorio je u Skupštini o tom slučaju i najavio snimljen zapis koji dokazuje tvrdnju Dragojlovića. Ubrzo, na Jutjubu se pojavio audio snimak sa tog ročišta u kome se jasno čuje i dijalog između sudije i veštakinje, kao i u više navrata ponovljen zahtev Dragojlovića da se takva izjava o naloženom veštačenju unese u zapisnik, što nije učinjeno. Snimak je Dragojlović priložio uz prigovor dostavljen Apelacionom JT, kao novi dokaz koji potvrđuje navode iz njegove krivične prijave.

Apelaciono tužilaštvo najpre je utvrdilo da je VJT odbacilo samo deo krivične prijave koji se odnosi na Labovićevu i Grkinića, dok se o delu koji se odnosi na ostala lica i Gradski zavod za veštačenje nije izjasnilo. Zbog toga je naložilo da se i taj deo proveri. „Nakon što će VJT u Beogradu izvršiti dodatne provere, imajući u vidu dodatne dokaze koji su priloženi uz prigovor, doneće pravilnu odluku o predmetu, uz obrazloženje svog stava“, navodi se u rešenju Apelacionog JT.

– To što je usvojen prigovor, uliva nadu da je neko ipak ozbiljnije razmotrio navode krivične prijave i priložene dokaze. To ujedno vraća poverenje u prigovor drugostepenom javnom tužilaštvu, kao delotvoran pravni lek. Iako je rešenje VJT poništeno naizgled iz formalnih razloga, Apelaciono JT je ipak naložilo da se dodatni dokazi uzmu u obzir, dakle tonski snimak glavnog pretresa – kaže za Danas advokat Dragojlovića, Luka Bralić.

On očekuje da će dodatne provere uključiti uz preslušavanja tonskog zapisa, i ispitivanje svih lica koja su bila prisutna na tom pretresu, uključujući prijavljenog sudiju i sudskog veštaka, kako bi se utvrdila autentičnost objavljenog snimka, nakon čega bi VJT trebalo da donese odluku o tome da li će preduzeti krivično gonjenje, kojih lica i zbog kojih krivičnih dela. Bralić kaže i da će u obzir morali da se uzmu i „drugi podaci i kontroverze koje prate diplomu Mirjane Labović, a bacaju sumnju na njeno postupanje u svojstvu sudskog veštaka Gradskog zavoda za veštačenja u Beogradu, ne samo u ovom krivičnom postupku, već i u nizu drugih sudskih predmeta, od kojih su neki visokog javnog profila i spadaju u izuzetno krupne i značajne sudske postupke“.

Dragoceni nalaz

Dejan Dragojlović je svojevremeno bio optužen za utaju poreza u poslu kojim je za potrebe vojske uvezao lekove i sanitarni materijal. Iako su takvi poslovi sa državnim organima bili oslobođeni poreza, što je potvrdio i tadašnji Savezni sekretarijat za finansije, čije je mišljenje bio deo dokumentacije u ovom predmetu, nalaz sudske veštakinje to nije uvažio. Više od decenije postupak dokazivanja da Dragojlovićeva firma u tom poslu nije bila poreski obveznik, traje pred Trećim osnovnim sudom, a osnova za gonjenje je nalaz veštakinje Mirjane Labović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.