Suficit budžeta za sedam meseci 10 miliona evra 1Foto: Aleksandar Roknić

U periodu od januara do jula ove godine republički budžet ostvario je suficit od 1,2 milijarde dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi državne kase za sedam meseci dostigli su 992,8 milijarde dinara, dok su rashodi iznosili 991,7 milijardi dinara.

Celokupan suficit budžeta u ovom periodu ostvaren je u julu kada je višak u državnoj kasi iznosio 36,8 milijardi dinara.

U julu su naplaćeni prihodi u iznosu od 162,7 milijarde dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 144 milijarde dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a u iznosu od 74,8 milijarde, plaćene su akcize u iznosu od 38,3 milijardi i porez na dobit u iznosu od 16,1 milijardi dinara. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 16,8 milijardi dinara, a priliv donacija u julu iznosio je 1,9 milijarde dinara.
Rashodi u julu su iznosili 125,9 milijardi dinara. Najveći troškovi budžeta bili su rashodi za zaposlene koji su iznosili 29,5 milijardi dinara, dok su kapitalni izdaci bili 22,5 milijardi dinara.
Iz budžeta je transferisano organizacijama socijalnog osiguranja 13,8 milijardi dinara.
Budžet opšte države u koji su uključeni i budžeti lokalne samouprave i obavezni fondovi je zabe

Na nivou opšte države u prvih sedam meseci ostvaren je fiskalni suficit u iznosu od 19 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit, kada se isključe troškovi kamata, u iznosu od 102,6 milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari