Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC i njen partner u sprovođenju programa u Srbiji, MSP konsalting juče su organizovali konferenciju „Decenija švajcarske pomoći srpskim opštinama“. Program podrške opštinama, koji finansira švajcarska vlada preko SDC-a pokrenut je 2001. godine sa ciljem da se da podrška decentralizaciji i demokratskim reformama u oblasti lokalne uprave.

Program, vredan 17,7 miliona švajcarskih franaka odnosno 15 miliona evra, sproveden je u sedam opština centralne Srbije: Arilju, Čačku, Čajetini, Kraljevu, Lučanima, Požegi i Užicu.

U periodu od deset godina, više od 5.700 opštinskih i gradskih službenika, predstavnika građanskog društva i drugih učesnika prošlo je kroz više od 400 obuka i radionica. Investicije su uključivale ulaganja u društvenu, ekonomsku i javnu infrastrukturu, kao što su obdaništa, bolnice, opštinske zgrade, strateške planove, vodosnabdevanje i zaštita životne sredine. Za 20 godina, ukupna vrednost švajcarske pomoći Srbiji prešla je 300 miliona švajcarskih franaka, odnosno blizu 250 miliona evra. U periodu od 2010. do 2013, Švajcarska će finansirati programe saradnje vredne više od 40 miliona evra za podršku procesima integracije Srbije u Evropsku uniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari