Sve turističke agencije obustavile aranžmane za Tel Aviv: Većina srpskih putnika vraćena iz Izraela, avioni Er Srbije još lete, slobodnih karata sve manje 1Foto: Shutterstock/ChameleonsEye

Zbog nepovoljne bezbednosne situacije u Izraelu, brojne svetske avio-kompanije otkazuju svoje letove za Tel Aviv, a sada je i Er Srbija najavila da možda neće saobraćati do ovog grada.

S tim u vezi, ova kompanija uputila je apel putnicima koji su planirali putovanje avionom na liniji između Tel Aviva i Beograda, da razmotre da let obave u najkraćem mogućem roku.

Kako je naglašeno, situacija i procene menjaju se na dnevnom nivou i moguće su različite opcije, uključujući i privremenu suspenziju letova do normalizacije stanja.

Karte za relaciju Tel Aviv – Beograd još uvek je moguće kupiti na sajtu Er Srbije za letove koji će se realizovati ovog vikenda, ali je broj slobodnih mesta u konstantnom padu.

Prvi naredni let je u nedelju 22. oktobra, a karta od aerodroma Ben Gurion do aerodroma Nikola Tesla košta od 40 do preko 90 hiljada dinara, pri čemu su skoro sva mesta već popunjena. Za narednu sedmicu karte su znatno povoljnije, i mogu se naći za 19.000 dinara.

Sa druge strane, sve turističke agencije iz Srbije, obustavile su turističke aranžmane za Izrael.

To za Danas potvrđuje i predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić, koji ističe da ni jedna agencija u ovom momentu ne nudi paket aranžmane za ovu zemlju.

„Ture se ne prodaju od momenta kada je proglašeno ratno stanje, odnosno kada je krenulo bombardovanje. Imali smo evakuacije putnika, a s obzirom na to da je Er Srbija letela direktno i još uvek leti, iskoristili smo priliku, i vratili sve putnike koji su bili tamo – one koji su se prijavili ambasadi. Bilo je organizovanih grupa, ali i individualnih putnika. Moguće da je neko ostao jer je želeo da ostane, ali svi koji su izrazili želju da se vrate u Srbiju, vraćeni su“, kaže Seničić.

On dodaje da su, oni koji su išli u Izrael preko turističkih agencija, evakuacionim avionima vraćeni bez doplata, bez obzira da li su bili na kraju ili početku svog boravka.

„Kada je reč o povraćaju sredstava, ako ima osnova za to, u smislu neiskorišćenog dela aranžmana, postoji mogućnost da se realizuje, ali će potrajati. Izraelcima partnerima, koji su dobili novac, sigurno nije prioritet hitno vraćanje novca, ali će u nekom doglednom momentu građani dobiti sredstva natrag“, pojašnjava naš sagovornik.

Osvrćući se na saopštenje Er Srbije o mogućoj obustavi letova, Seničić ističe da se u narednom periodu može očekivati da ih nacionalna avio-kompanija ukine za Izrael, jer je situacija oko aerodroma, kako kaže, dosta komplikovana.

„Čas bombarduju, čas ne. Ugrožena je bezbednost, što dovodi do toga da se prekidaju redovne linije“, upozorava predsednik YUTA.

Sa druge strane, počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić, rekao je za N1 da još 55 srpskih džavljana želi da napusti Izrael.

„Nalaze se na letovima Er Srbije koji su planirani ovih dana, ali videćemo kako će se oni odvijati“, kazao je Nikolić, dodajući da, ako Er Srbija obustavi letove, oni mogu putovati sa tri izraelske aviokompanije ili sa drumskim prevoznicima koji idu u Jordan, a odatle leteti za Beograd ili Niš.

Ipak, uprkos upozorenju Er Srbije da može doći do obustave letenja ka Izraelu, prema podacima zvaničnog sajta aerodroma Ben Gurion, današnji let JU 813 realizovaće se na vreme.

Sajt pokazuje i da se u toku jednog dana realizuje se oko 70 letova sa aerodroma Ben Gurion, i dok većina avio-prevoznika neće kasniti, najnoviji otkazani letovi su za Kipar, Maroko i Nju Delhi.

Podsećamo, u proteklim danima, iako je međunarodni aerodrom u Tel Avivu još uvek u funkciji, više međunarodnih avio-prevoznika obustavilo je letove zbog napada palestinskog Hamasa na Izrael. Američki Junajted erlajns, Delta i Amerikan Erlajns, ali i francuski Er Frans, nemačka Lufthanza, Emirejts, Rajaner i Ejdžen erlajns, saopštili su da će ova odluka biti na snazi do daljnjeg, odnosno sve dok uslovi za bezbedan saobraćaj nisu povoljni.

Osim navedenih, i kineske kompanije kao što su Kataj Pacifik i Hajnan erlajns, otkazivale su letove ka Izraelu, uz objašnjenje da letovi nisu sigurni za putnike i pilote.

Letove su otkazali i španska Iberija ekspres, italijanska ITA ervejs i poljski LOT, kao i Er Indija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari