Er Srbija: Iz Tel Aviva u Beograd prevezeno više od 1.000 ljudi iz celog regiona, letovi ka Tel Avivu takođe puni 1foto (BETAPHOTO/Air Serbia/DS)

Od početka sukoba iz Tel Aviva je letovima “Er Srbije“ prevezeno više od 1.000 putnika iz celog regiona, kaže Boško Rupić, direktor za komercijalu i strategiju u “Er Srbiji“.

Letovi iz Beograda za Tel Aviv su takođe puni – putuju državljani Izraela koji u ovoj situaciji žele da budu sa svojim porodicama, rekao je Rupić. Ističe da se pomno prati bezbednosna situacija i da od procene rizika zavisi da li će avion poleteti. „Er Srbija“ za sada nastavlja da leti za Izrael četiri puta nedeljno.

Na ukupno sedam letova “Er Srbije“, pet redovnih i dva repatrijacijska, bilo je više od 1.000 putnika iz Srbije, Severne Makedonije, Bugarske, Crne Gore.

“Ti spiskovi su koordinisani od strane Ministarstva spoljnih poslova, naših ambasada, diplomatsko-konzularnih predstavništava u Izraelu i naše države i drugih država“, rekao je Rupić i precizirao da je jedan repatrijacijski let realizovan u saradnji vlada Srbije i Severne Makedonije.

Avioni “Er Srbije“ i dalje lete četiri puta nedeljno za Izrael. U Tel Aviv putuju uglavnom državljani Izraela koji se vraćaju kući – ili na poziv države ili žele da budu u ovoj situaciji sa svojim porodicama, prijateljima.

“Tu postoje jasno definisani bezbednosni protokoli koji se prate i koji se ažuriraju od strane civilnih vazduhoplovnih vlasti Izraela najpre. Mi smo u stalnoj komunikaciji sa njima, pratimo tzv. notame koji se objavljuju, koji diktiraju navigacione uslove kuda možete da uđete u zemlju, koji su to koridori, koji su bezbedni. Tako da, da kažem, bezbednost jeste na prvom mestu i avion ne bi poleteo da situacija nije bezbedna i po posadu, i po avionu, i po putnike“, rekao je Rupić.

Ističe da su u posadi na ti letovima profesionalci koji su ponosni na to što učestvuju u ovako humanom gestu.

“Da evakuišu ljude sa destinacije koja jeste bezbednosno ugrožena i ne možete samo reći da je to bilo koji let, nije isto kao da letite za Rim ili Madrid i danas za Tel Aviv. Tu ipak postoji jedan humani gest da pomažete nekim ljudima koji su se zadesili na nekoj destinaciji koja je u ovom momentu ugrožena“, navodi Rupić.

Navodi da se bezbednosna situacija konstantno prati i da se na osnovu nje procenjuje da li će avion poleteti ili ne.

“Ako postoji bilo kakav rizik da ruta kojom se putuje do Izraela i nazad može da bude ugrožena, postoji jasan protokol šta se radi u takvim situacijama, postoje jasno definisani alternativni aerodromi i gde se sleće u slučaju neke nepredviđene situacije“, ističe Rupić.

Poziva putnike da prate stanje na letovima “Er Srbije“, pošto dolazi do otkazivanja karata, pa se mesta oslobađaju “u hodu“.

Na letovima za ovu nedelju i dalje ima mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari