Svetske berze: Slabija prodaja ajfona oborila Epl i celo tržište 1foto EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Proteklih pet trgovačkih dana doneli su pad tržišta akcija nakon što nastavak objava kvartalnih rezultata nije uspeo da zadovolji porasle apetite ulagača. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pao je oko tri odsto, dok se širi indeks tržišta, S&P 500, korigovao 2,3 odsto, ponovo se spustivši ispod nivoa od 4.500 poena.

Nakon što je oko 70 odsto kompanija iz indeksne korpe S&P 500 objavilo poslovne rezultate za prethodno tromesečje, više od 80 procenata kompanija je ostvarilo profite veće od očekivanja tržišta.

Premda je ovaj rezultat bolji u odnosu na prethodne kvartale, ostaje gorka činjenica da će drugo tromesečje doneti pad korporativnih profita od 9-10 procenata na godišnjem nivou, što je najoštrija korekcija u poslovanju američkih korporacija još od vremena pandemije.

Treće tromesečje zaredom profiti beleže silazni trend, a prognoze za aktuelni kvartal pokazuju da će se produžiti i na čitavu godinu.

Najveća kompanija na svetu, Apple, objavila je rezultate poslovanja na liniji ukupne sezone – premašena su relativno niska očekivanja tržišta, ali prognoze poslovanja nisu uspele da održe aktuelno, prilično visoko vrednovanje kompanije. Apple je zahvaljujući u prvom redu slabom tržištu mobilnih telefona pretrpeo pad prodaje iPhone-a, što je, uprkos snažnom rastu poslovanja u segmentu usluga, dovelo do pada ukupnih prihoda od 1,4 odsto. Uprava kompanije i u tekućem kvartalu očekuje slično poslovanje, što bi označilo trend od godinu dana kako kompanija ne uspeva da poveća prihode.

Svetske berze: Slabija prodaja ajfona oborila Epl i celo tržište 2

Na makroekonomskom nivou sentiment tržišta je prekinula iznenađujuća objava agencije za ocenu kreditnog rejtinga, Fitch, koja je američkoj vladi oduzela najviši nivo kreditnog rejtinga. Ova odluka, koja je naišla na veliko protivljenje američke administracije, došla je nakon što su se u junu demokrate i republikanci dogovorili oko pomeranja granice duga, ali je prema rečima agencije ostao problem kontinuiranog fiskalnog pogoršavanja, kao i pitanje visine duga.

Tradicionalni mesečni izveštaj sa tržišta rada koji dolazi prvog petka u mesecu, doneo je pad američke nezaposlenosti u julu na 3,5 odsto. Američka privreda je kreirala 187 hiljada novih radnih mesta, ispod očekivanja od 200 hiljada, dok su nadnice koje trenutno predstavljaju gorući problem kada je inflacija u pitanju rasle brže od očekivanja. Prosečna satnica rasla je na mesečnom nivou 0,4 odsto odnosno za godinu dana 4,4 odsto, a oba ova podatka bila su jača od konsenzusa od 0,3 i 4,2 odsto, respektivno. Ove loše vesti za Fed kada je u pitanju obaranje inflacije, ove nedelje će potvrditi ili razvejati objava indeksa potrošačkih cena koja je u junu pala na višemesečni minimum od tri odsto.

 

Dobitnik nedelje

Akcije najveće globalne e-trgovine, Amazon, skočile su u petak preko osam procenata nakon što je kompanija objavila kvartalne rezultate iznad konsenzusa, a takođe i najavila poslovne izglede bolje od očekivanja. Amazon je uspeo da ubrza poslovanje na severnoameričkom tržištu gde se ponovo vratio profitabilnosti, a takođe i da uspori rast troškova što je sveukupno doprinelo mnogo boljem krajnjem rezultatu. Segment poslovanja sa cloud uslugama, premda je zabeležio usporavanje i šesti kvartal zaredom, premašio je očekivanja i pokazao znake stabilizacije.

Gubitnik nedelje

Akcije nemačkog proizvođača automobila, BMW, pale su prošle sedmice više od šest procenata, uprkos tome što je kompanija povećala poslovne izglede za 2023. godinu. BMW sada očekuje operativnu marginu u auto segmentu od 9-10,5 odsto, ali je najavio i veće troškove u drugoj polovini godine, kao posledica većih ulaganja u tranziciji ka elektrifikaciji, ali i pritisaka od strane dobavljača koji se takođe bore sa inflacijom. BMW je proteklih godina ulagačima doneo i visoke dividende i kapitalne dobitke što će na duži rok biti teško održivo naročito s obzirom na sve veće troškove u razvoju e-vozila. 

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari