Svinjskom kugom pogođena 22 gazdinstva i 24 lovišta u 2023. godini 1Foto: Shutterstock/Martin Prochazkacz

U Srbiji ove godine pojava afričke svinjske kuge registrovana je u 22 gazdinstva u 13 naseljenih mesta u četiri opštine i u dva okruga, Pčinjskom i Pomoravskom, dok je tokom prošle godine Ministarstvo poljoprivrede u Borskom okrugu naložilo posebne mere na lovištima zbog pojave afričke kuge divljih svinja.

Pored toga AKS je prošle godine registrovan i zvanično prisutan još u šest okruga Braničevskom, Pomoravskom, Jablaničkom, Pčinjskom i Borskom.

Poslednje, pak, žarište je zabeleženo 25. februara ove 2023. godine, u opštini Bujanovac, kaže agro analitičar Branislav Gulan.

„Za afričku kugu još uvek nema leka ni vakcine. Zato se predlaže biosigurnost, a to je, pre svega, higijena, koja je najvažnije sredstvo za sprečavanje ove infektivne bolesti. Međutim, propisi Srbije trenutno ne propisuju obaveznost uvođenja na farmama biosigurnosnih mera. Zato se kao prioritet nameće usklađivanje propisa sa EU zakonom o zdravlju životinja“, kaže Gulan.

U ovoj godini AKS kod divljih svinja je registrovan u opštini Bosilegrad, u zaječarskom okrugu, gde je bolest potvrđena u 134 slučaja u 24 lovišta na području 20 opština i sedam upravnih okruga.

Reč je o okruzima Pčinjskom, Nišavskom, Pomoravskom, Pirotskom, Jablaničkom, Braničevskom i Zaječarskom.

Bolest je prisutna od prošle godine i u Borskom i Južno banatskom okrugu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari