Tabaković: Cene energenata i neprerađene hrane najviše doprinele inflaciji 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da su cene energenata i neprerađene hrane najviše doprineli inflaciji.

Međugodišnja inflacija u Srbiji u avgustu je iznosila 4,3 odsto i manja je od međugodišnje inflacije u većini zemalja centralne i jugoistočne Evrope koje se nalaze u istom režimu monetarne politike.

„Međugodišnja inflacija u avgustu je u Mađarskoj iznosila 4,9 odsto, u Rumuniji 5,3 odsto, dok je u Poljskoj dostigla nivo od 5,5 odsto. Neznatno nižu međugodišnju inflaciju od Srbije u avgustu imala je jedino Češka, gde je međugodišnja ukupna inflacija iznosila 4,1 odsto. Međutim, za razliku od Češke, u Srbiji je bazna inflacija u avgustu iznosila 1,8 odsto, što ukazuje na odsustvo trajnijih inflatornih pritisaka i što potvrđuje našu ocenu da je aktuelna viša inflacija privremenog karaktera“, kazala je Tabaković.

Ona je rekla da Srbija ne treba da se poredi sa drugim zemljama.

„Postignuta i očuvana makroekonomska, finansijska i fiskalna stabilnost omogućila nam je da uspešno odgovorimo na izazove koji su se našli pred nama i da u najtežim trenucima pandemije očuvamo poslovno i potrošačko poverenje, a time i radna mesta i proizvodne kapacitete naše privrede“, dodala je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari