Tanasković: Poremećaji na evropskom tržištu uticali na dodatna ulaganja države u poljoprivredu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković izjavila je danas da su poremećaji na evropskom tržištu uticali na dodatna ulaganja države u poljoprivredu u ovoj godini.

„To je samo ubrzalo našu odluku da ulažemo i povećamo ulaganja u poljoprivredu. Prema poslednjim projekcijama budžet za poljoprivredu u ovoj godini iznosi 114 milijardi dinara. Očekujem stabilizaciju tržišta u svakom smislu, pre svega u stočarstvu, mlečnom govedarstvu, a onda u proizvodnji voća i povrća, sa kojima računamo da ćemo osvajati inostrana tržišta“, rekla je Tanasković novinarima na drugom Nacionalnom Maxi festivalu hrane.

Podsetila je da je nedavno u Kini potpisala dva protokola koja omogućavaju izvoz meda i hrane za kućne ljubimce iz Srbije na tamošnje tržište.

„Usaglasili smo sve sertifikate i sada mogu da krenu komercijalni poslovi. Sada očekujem i potpis ugovora za omogućavanje plasmana jabuka iz Srbije u Kinu. Nadam se da će do kraja godine biti usaglašeni svi sertifikati i za izvoz jabuke“, kazala je ministarka.

Dodala je da trenutno pomno prati tržište pšenice i predstojeći otkup.

„Razgovaram i sa ratarima i sa izvoznicima da bi videli kako da održimo stabilnost, da bi se poljoprivredni proizvođači osećali zaštićeno, iako je cena pšenice duplo niža nego prošle godine“, rekla je Tanasković.

Istakla je i da je do sada više od 340.000 poljoprivrednih gazdinstava registrovano kroz sistem eAgrar, od čega se 305.000 prijavilo za subvenciju po hektaru.

Direktor kompanije „Delez“ Srbija Jan-Vilem Dokhejr, koja je organizovala Nacionalni Maxi festival hrane, kazao je da Srbija poseduje kapacitete za proizvodnju hrane koja može da zadovolji domaće tržište.

„Srbija proizvodi jako kvalitetnu hranu. Drago mi je što na ovaj način možemo da doprinesemo poboljšanju veština farmera i njihovih kapaciteta. Na taj način će se podići kvalitet, posebno voća i povrća“, kazao je on.

Dokhejr je naglasio i kako je uveren da će sa porastom proizvodnih kapaciteta srazmerno rasti i izvoz proizvoda iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari