Tanasković: Uvođenje eAgrara ukida obilaženje šaltera 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji od danas mogu, ukoliko nisu ranije, da preuzmu svoj elektronski indentifikacioni broj, što je prvi korak u uvođenju informacionog sistema „eAgrar“.

Taj broj poljoprivrednici mogu da preuzmu u poštama širom Srbije, a cilj je uvođenje novog sistema u kom bi 450.000 poljoprivrednih gazdinstava prešlo na digitalno vođenje posla.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković rekla je gostujući na RTS-u da poljoprivrednici već godinama mogu da preuzmu eID broj u poštama i da, ako je neko fizičko lice za bilo koje druge potrebe eUprave podiglo eID broj i registrovalo se u eUpravi, može da koristi taj isti broj i nema potrebe da ponovo ide da se registruje.

„Oni poljoprivredni proizvođači koji to dosad nisu uradili, mogu da odu u najbližu filijalu Pošte. To je jedan papirić sa osnovnim podacima, ime, prezime i matični broj, kodovi i lozinka na osnovu kojih će se oni dalje registrovati“, navela je Tanasković.

Poljoprivrednici koji nemaju računar ili pametni telefon, kako je naglasila, mogu da odu do najbliže policijske stanice, gde će im ti isti kodovi biti uneti u čip lične karte.

Tanasković je pozvala sve poljoprivrednike koji nemaju ličnu kartu sa čipom da je izvade, pošto će im biti potrebno zbog uvođenja eAgrara, dodajući da je za dobijanje eID broja potrebna samo lična karta, pošto je to zapravo elektronska lična karta i da će se na osnovu toga identifikovati fizička lica.

Ministarka je istakla da su prednosti sistema eAgrar brojne, a pre svega se odnose na to da će procedure biti značajno pojednostavljene.

Tanasković je kao primer navela da poljoprivredni proizvođači sada da bi uopšte konkurisali za bilo koju subvenciju, treba da daju 89 podataka, a mnogi od tih podataka se ponavljaju na nekih osam, devet obrazaca.

„Toga više neće biti. Oni će sada moći da onlajn pristupe svom nalogu i da se registruju, odnosno da sve potrebno vezano za subvencije, za praćenje stanja, za izmene stanja svog poljoprivrednog gazdinstva, moći će da urade onlajn“, rekla je Tanasković.

Ministarka je naglasila da je preuzimanje eID broja samo prvi korak i da je za to ostavljeno dovoljno vremena, a da će u drugom koraku, zaposleni u poljoprivrednim stručnim službama pomoći svima koji nisu sigurni kako da se uloguju.

„Nema nikakve panike, ako nemate neku mlađu osobu, pričamo o našim starijim poljoprivrednim proizvođačima, negde u blizini, sigurniji ste da to neko drugi odradi, dođite slobodno u poljoprivrednu stručnu službu, mislili smo o svemu, i oni će to uraditi za vas“, rekla je Tanasković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari