Teklas se useljava u Geoksovu fabriku 1foto Vojkan Ristić

Ono što je postojalo kao ideja moglo bi da se pretvori u stvarnost. Iz kompanije Teklas koja u Vladičinom Hanu u svojoj fabrici creva za auto industriju zapošljava oko 1.200 radnika, stiže vest da bi najkasnije u januaru mogla da bude otvorena i fabrika u Vranju i to u hali zatvorenog Geoksa.

Ovu mogućnost potvrdilo je novinaru Danasa i nekoliko izvora sa juga Srbije bliskih Vladi Srbije. Da podsetimo, kada je početkom avgusta neslavno okončana priča sa državnim partnerstvom sa italijanskom obućarskom kompanijom Geoks, odmah se kao alternativa pojavio „bajpas“ za amortizaciju socijalne bombe u Vranju – mogući projekat sa ulaskom Teklasa u hale na Bunuševcu.

Prema najnovijim informacijama Teklas bi u prvoj fazi u Vranju mogao da zaposli oko 350 radnika.

– Turska kompanija je očigledno strateški sagledavala situaciju u skladu sa svojim poslovnim planovima i plasmanom svojih proizvoda za auto industriju u zemljama EU, najviše u Nemačkoj i Italiji. Očigledno da su procenili da će u narednom periodu biti veće tražnje pa su se odlučili za pojačanu produkciju otvaranjem nove fabrike u Vranju – navodi izvor Danasa. Izvesno je da bi i ovaj posao mogao da bude „državno subencioniran ali je neizvesno sa kojom količinom novca za svako radno mesto“. Prema izvoru našeg lista i ovaj posao bi mogao da „bude oročen u skladu sa poslovnim planovima Teklasa i njegovom pozicijom na tržištu auto industrije u EU i šire“.

Za najam prostora Teklasu bili su odmah nakon što je zatvorena fabrika Geoksa zainteresovani u Jumku koji raspolaže sa više hiljada kvadratnih metara slobodnog prostora pod krovom. Kako sada stvari stoje ta mogućnost je definitivno odbačena, pre svega zbog pozicioniranja samih objekata Jumka na ulazu u Vranje gde kako je procenjeno „ne postoje potpuno optimizirani uslovi za brzi transport robe pre svega za pristup šlepera“.

Za sada postoje tehnički problemi vezano za samu halu, koji bi morali da budu otklonjeni pre svega u pogledu funkcionisanja tehnologije u kojoj se u pojedinim delovima proizvodnje kod Teklasa koriste sumpor i kaučuk.

Za sada nije jasno kako će se hala Geoksa koja je u vlasništvu ove kompanije prevesti na novog vlasnika (Grad Vranje ili Teklas) i da li će dug Geoksa prema Srbiji, ustanovljen odlukom Komisije za dodelu državne pomoći koja je otkrila da je Geoks nezakonito dobio 3,5 miliona evra od države, biti namirena konverzijom vlasništva nad fabrikom na Bunuševcu.

Zarade u Teklasu od 50 do 120.000 dinara

Oko 1.200 radnika u fabrici Teklasa u Vladičinom Hanu primaju zarade koje se kreću od petsto do hiljadu evra u zavisnosti od radnog mesta. Fabrika radi u tri smene. Za zaposlene iz Vranja obezbeđen je autobuski prevoz. Najteži uslovi rada su u pogonu „autoklav“ gde postoje jača isparenja hemijskih supstanci, ali su radnici kako sami tvrde obezbeđeni adekvatnom zaštitnom opremom. Od dolaska u Vladičin Han, Kompanija Teklas je bila orijentisana na zapošljavanje mahom mlađe rade snage od 28 do 45 godina starosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari