Tomislav Momirović: Za plovniji Dunav potrebno oko 100 miliona evra 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas, prilikom obilaska potopljene nemačke flote kraj Luke Prahovo na Dunavu, da tri projekta na kojima se radi sa evropskim partnerima – proširenje kapaciteta Luke, adaptacija prevodnica na Đerdapu i vađenje potopljene flote – vrede nešto manje od 100 miliona evra.

Zaista sam ponosan što smo uspeli da u ovim rekordno niskim vodostajima obezbedimo plovnost Dunava celom dužinom na teritoriji Srbije jer Dunav je evropski koridor, poručio je Momirović, a saopštilo Ministarstvo.

Obilasku potopljene nemačke flote kraj Luke Prahovo na Dunavu prisustvovali su i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre, kao i direktor regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandro Bragonci.

Žiofre je istakao da potopljeni brodovi predstavljaju veliki problem prvenstveno zbog rečnog transporta, kao i veliku opasnost jer se na njima nalaze neeksplodirana sredstva, a takođe su i ekološki problem.

Napominjući značaj investicija u rečni sektor u Srbiji, Bragonci je ocenio da će se, pored lokalnog ekonomskog razvoja, uklanjanjem potopljene flote obezbediti i širi i pouzdaniji plovni kanal.

Vađenje potopljene nemačke flote, kako je podsetilo Ministarstvo, podrazumeva uklanjanje 21 potopljenog plovila iz Drugog svetskog rata iz reke Dunav kod Prahova, kako bi se plovni put obezbedio za bezbednu plovidbu.

Vrednost projekta je 30 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke i bespovratnih sredstava iz WBIF fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari