Sputnik V Gam-COVID-Vac vaccine in SerbiaFoto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

Institut Torlak raspisao je krajem prošle nedelje javnu nabavku za oko 1,7 miliona staklenih bočica zapremine 10 miligrama od kojih 300.000 treba da se isporuči najmanje 72 sata od momenta potpisivanja ugovora (ostatak do kraja godine). Rok za dostavljanje ponuda je 28. juli, tek desetak dana po objavljivanju nabavke.

U istom oglasu traži se i 1.755.000 gumenih zatvarača kompanije West Pharmaceutical, oni moraju da se isporuče baš odmah, najkasnije 24 sata po potpisivanju ugovora, kao i od istog proizvođača 1,7 miliona aluminijumskih kapica sa plastičnim poklopcima bele i zelene boje (po 850.000) gde je rok isporuke 11 nedelja.

Sve to potrebno je radi pakovanja vakcine sputnjik V, a stručnjaci kažu da bi kapacitet te tražene ambalaže mogao da omogući proizvodnju do 15 miliona doza vakcine. Naime, za vakcinisanje jedne osobe koristi se miligram, što znači da bi jedna bočica mogla da primi deset doza ali, tvrde stručnjaci, ne mora da se spakuje puni kapacitet.

U oglašenoj nabavci nije naznačena procenjena vrednost pa se ne zna koliko će Torlak da plati traženu ambalažu, ali se zna da će to učiniti odmah, avansno i u punom iznosu. Verovatno je da se zna i ko će dostaviti ponudu, jer da bi ispunio tako ograničavajuće uslove i kratke rokove, ponuđač je morao znatno ranije da ima dogovor sa Torlakom kako bi obezbedio količine na lageru, što onda potpuno obesmišljava raspisivanje javne nabavke.

– To što se traži da kapice, poklopce i zatvarače proizvodi određena firma, može da bude i opravdano, ako im linija za pakovanje zahteva baš određenu vrstu, ali bi to u Torlaku morali da kažu – objašnjava za Danas profesor Medicinskog fakulteta Oliver Stojković.

Razlog može da bude, kažu u farmaceutskim krugovima i ako je ruski partner uslovio upravo takvu ambalažu, s obzirom na to da je nekada i pakovanje deo testiranja leka.

– Očigledno je, prema rokovima isporuke, da je to hitna nabavka, ali uvek se može postaviti pitanje da li je naručilac, Torlak, ranije znao da će mu ambalaža biti potrebna, da će imati vakcinu koju treba da pakuje i zašto nije ranije raspisao tu nabavku – kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Pokušali smo odgovore na te nedoumice da dobijemo od Instituta Torlak, ali nam je rečeno da direktorka juče nije bila na poslu, a na pitanja poslata mejlom nisu reagovali.

U srpskoj kancelariji kompanije West Pharmaceutical niko se nije javljao na javno dostupne telefone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.