Na "zatvorenom" gradilištu Linglonga radnici rade punom parom (FOTO) 1Foto> M. P. / Danas

Ispred kapija Linglonga, odnosno gradilišta fabrike guma zatekli smo danas oko podneva grupu domaćih i indijskih radnika na biciklima kako dolaze na posao.

Tragom informacije da je gradilište zatvoreno, podatka kojem bi se mnogi Zrenjaninci obradovali, te da su radnici iz Indije i Kine poslati kućama u matične zemlje i da poslovodstvo Linglonga ima problema sa finansiranjem projekta, pokušali smo da medijske navode proverimo na licu mesta, ali to niko nije mogao zvanično da potvrdi.

Na putu do gradilišta, iz pravca Zrenjanina, mogli su se još uvek videti kineski radnici kod benzinske pumpe, raširen veš sa druge strane puta gde su radnički kontejneri za smeštaj, kao i parkirani bicikli.

Ispred kapija gradilišta zatekli smo obezbeđenje, dok  su se iz pravca kontejnera, gde su smešteni radnici i gde još uvek ima ljudi, kretala grupa građevinaca u pravcu kapija Lingloga.

Na pitanje da li je gradilište zatvoreno ili se i dalje radi jedan od prisutnih domaćih radnika odgovorio je da normalno idu na posao, jer ih čeka smena.

Na pristupnim putevima kod Linglonga zabeležili smo da je parkiran veći broj automobila, a na kapiji se u jednom trenutku našlo vozilo beogradskih registarskih oznaka, u kome se nalazio mladi kineski menadžer.

Obezbeđenje je, nakon prijavljivanja, propustilo crni automobil a radnici, koji su nakon njega došli biciklima, ulazili su nakon što otkucaju svoje kartice za identifikaciju.

Na ponovljeno pitanje da li je gradilište zatvoreno ili aktivno mlada žena iz obezbeđenja rekla je: „Valjda vidite da idu na posao. I mi smo tu“, reagovala je.

Nakon pokušaja pravljenja novinskih fotografija izričito je zahtevala da se ne sme snimati, da to nije dozvoljeno.

Sa pitanjem šta se dešava na gradilištu i kakvi su dalji planovi sa radnicima, da li će biti smanjenja poslova ili obustave rada, obratili smo se i poslovodstvu ove strane kompanije ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Od 2018. godine kada je najavljen dolazak Linglonga u Srbiju i Zrenjanin, aktivisti, intelektualci, političari i nevladine organizacije ukazuju na brojne propuste vezane za ovu investiciju, a za sve je zajedničko, kako kažu, kršenje domaćih propisa. Na kraju, kršena su i međunarodna radna prava u slučaju stranih radnika iz Vijetnama, koji su pod pritiskom javnosti vraćeni u svoju zemlju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari