Trampova društvena mreža na berzi vredi osam milijardi dolara 1foto EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Akcije medijske kompanije Donalda Trampa juče su debitovale na berzi i u jednom trenutku trgovanja im je skočila vrednost čak 50 odsto.

Ipak, na kraju trgovačkog dana zabeležile su rast od 16 odsto. To znači da firma Tramp media i tehnolodži grup u čijem vlasništvu je Trampova društvena mreža Truth Social, vredi skoro osam milijardi dolara.

Ovo se desilo nakon spajanja Trampove kompanije sa kompanijom Digital world acquisition corp. (DWAC).

Bivši predsednik SAD je osnovao društvenu mrežu 2022. godine nakon što mu je nalog blokiran na Tviteru zbog podsticanja nereda na Kapitolu 6. januara 2021. godine.

Trampov nalog na Tviteru je kasnije vraćen.

S obzirom da Tramp ima oko 60 odsto udela u društvenoj mreži Truth Social, to znači da je njegovo bogatstvo samo u akcijama ove firme oko 4,8 milijardi dolara.

Međutim, on će morati da sačeka šest meseci ukoliko želi da proda akcije.

Zanimljivo je da je Tramp media prošle godine imala 8,9 miliona korisnika, prihode od svega 3,4 miliona dolara i zabeležila je gubitak od oko 50 miliona dolara.

Poređenja radi Reddit, društvena mreža koja je nedavno izašla na berzu, vrednovana je 11 milijardi dolara, a pri tome ima 70 miliona korisnika i prošle godine je ostvarila prihode od 800 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari