Treći dan protesta ispred Linglonga u Zrenjaninu: Treba li država da se meša u problem dve firme? 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Zaposleni u preduzeću Alfa tehniks iz Svilajnca koji već treći dan protestuju ispred gradilišta fabrike Linglong u Zrenjaninu ne nameravaju da odustanu dok se na račun njihove firme ne uplati 5,5 miliona evra koliko potražuju od kineskog proizvođača guma.

Direktor Alfa tehniksa Dragoljub Radulović objašnjava za Danas da je to preduzeće angažovano od strane glavnog izvođača radova na izgradnji fabrike, Čajna enerdži grupe, za isporuku proizvoda za čelične konstrukcije. Naručilac radova koji odobrava sve ugovore je pak Linglong.

– Mi smo deo porudžbine uradili i isporučili naručiocu posla a preostali deo treba da uradimo. Kada smo dobili nalog u kojim količinama treba da proizvedemo naručenu robu, ispostavilo se da će njena vrednost, s obzirom na realne troškove, koštati još 5,5 miliona evra. Uložili smo novac u kupovinu materijala, dostavili Kinezima sve račune i fakture koje opravdavaju navedeni iznos, a naručilac posla je to i prihvatio, Međutim, dug prema našoj firmi do danas nije isplaćen. Tokom razgovora koje smo vodili sa nadležnima iz Linglonga i Čajna enerdži grupe, nakon početka našeg protesta u Zrenjaninu, rečeno nam je da naručilac posla priznaje svega 20 odsto vrednosti cene radova koju smo im ispostavili. To je u potpunosti neprimereno i neprihvatljivo i mi ostajemo ovde da protestujemo sve dok nam se ne isplati ceo dug. Sama činjenica da je naručilac posla pristao da razgovara sa nama pokazuje da smo u pravu i da priznaje dug ali umesto da ga isplati u punom iznosu pokušava da smanji njegovu vrednost. To nećemo prihvatiti i nastavljamo sa protestom. Ako naš zahtev da nam se isplati celokupan dug ne bude uskoro usvojen, radikalizovaćemo naš protest. O tome kako će to izgledati javnost ćemo obavestiti naknadno – navodi Radulović.

Advokat Branko Pavlović smatra da država u konkretnom slučaju ne treba da se meša u poslovni problem nastao između dve firme jer bi se na taj način u javnost poslala poruka da u Srbiji ne postoji vladavina prava.

– Jednostavno, država ne treba da se meša u taj sukob niti postoji razlog za tako nešto. Ako firma iz Svilajnca smatra da je oštećena i ima dokaze za to treba da pokrene postupak pred nadležnim sudom. Ono što mi je čudno u ovom slučaju je što se preduzeće Alfa tehniks nije adekvatno zaštitilo kroz menice ili na neki drugi način. Da jeste moglo je već da naplati dug koji potražuje – objašnjava naš sagovornik.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, koji su podržali protest, Željko Veselinović smatra upravo suprotno – da je Vlada Srbije dužna da se uključi u spor između svilajnačke firme i Linglonga.

– Evidentno je da su ovde ugroženi radnici Alfa tehniks čija firma od strane Kineza nije isplaćena za posao koji obavlja pa je na taj način dovedena u pitanje njihova egzistencija. Oni su sasvim opravdano došli u Zrenjanin da protestuju kako bi dobili ono što su pošteno zaradili. Država je dužna da im pomogne a posebno zbog toga što je aktuelna vlast najzaslužnija za dolazak Linglonga u Srbiju, toj kompaniji je dodelila subvencije i neke druge povlastice. Umesto da doprinosi privrednom razvoju zemlje Linglong se u žiži javnosti našao par puta zbog afera a evo sada se zbiva nova negativna priča. USS “Sloga” se solidarisala sa opravdanim zahtevima zaposlenih u Alfa tehniksu i smatramo da bi to trebalo da uradi i celokupna javnost i na taj način podrži pravednu stvar – naglašava Veselinović.

Podsećanja radi, nakon višemesečnih neuspelih pregovora zbog neisplaćenih potraživanja srpskoj firmi Alfa tehniks iz Svilajnca njeni radnici, njih oko 150, blokirali su u utorak ulaz ispred gradilišta fabrike guma Linglong u Zrenjaninu. Prema rečima direktora Dragoljuba Radulovića, zbog toga što im kineski partner nije isplatio isporučenu robu, radnici nisu dobili junske plate.

Juče ujutro radnicima u protestu su se pridružile i kolege, koje u utorak nisu bile u Zrenjaninu jer su u pogonima u Svilajncu završavale ugovorene poslove svoje firme.

– Na glavnom ulazu nas je 120 a na pomoćnom 25 i u potpunosti smo blokirali saobraćaj iz i na gradilište. Ostajemo ovde do ispunjenja zahteva – izjavio je Radulović.

Juče smo kontaktirali i nadležne u kineskoj kompaniji Linglong u Zrenjaninu, ali do zaključenja izdanja ovog broja našeg lista nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Radnici ostaju na blokadi ispred gradilišta Linglonga

Zrenjanin – Radnici svilajnačkog preduzeća „Alfa tehniks“, njih oko 150, ostaju do daljeg na blokadi ispred ispred glavnog i pomoćnog ulaza gradilišta kompanije Linglong u Zrenjaninu. Na ulazima su proveli i prethodnu noć.

Razgovori rukovodstva „Alfa tehniksa“ sa predstavnicima uprave Linglonga u Zrenjaninu u toku prepodneva nisu urodili plodom, pa se blokada, prema rečima direktora svilajnačkog preduzeća nastavlja.

Na situaciju su juče reagovali i iz političkih stranaka.

Narodni poslanik i predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Srđan Milivojević smatra da je slika nekoliko stotina zaposlenih koji protestuju zajedno sa vlasnikom firme prava slika Vučićevog ekonomskog tigra na izdisaju.

„Ovaj protest na najbolji način oslikava svo beznađe u kom su se našle naše kompanije stvarane godinama i decenijama marljivim, mukotrpnim i poštenim radom, suočene sa poplavom sumnjivih investitora koji posle samo jednog sastanka sa Aleksandrom Vučićem dobijaju povlastice, subvencije i beneficije o kojima vlasnici domaćih kompanija mogu samo da sanjaju“, izjavio je Milivojević.

Gradski odbor Novi DSS Zrenjanin saopštio je da očekuje odgovor zašto je došlo do nepoštovanja rokova plaćanja i ko je odgovoran za situaciju sa podizvođačima radova Linglonga.

„Ima li kraja bahaćenju vlasti, gde je ulog veći od ulova, što bi značilo da je našem društvu davanje krajnje neisplativo u odnosu na dobit“, pitaju u DSS.

N. Jakovljev

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari