Tri godine nakon poplava, fokus je na prevenciji 1

Evropska unija najveći je donator Republici Srbiji u obnovi od posledica poplava iz maja 2014, za šta je donirala više od 160 miliona evra kroz različite mehanizme.

Kroz pretpristupne fondove, EU je izdvojila 102 miliona evra za sprovođenje Programa pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, čiji je cilj pružanje podrške za 57 najugroženijih lokalnih samouprava (u kojima živi više od dva miliona ljudi), kao i poboljšanje sistema zaštite od poplava u Srbiji.

U prvoj fazi, EU je finansirala sanaciju sistema za snabdevanje pijaćom vodom u Trsteniku, rekonstrukciju regionalnog puta Korenita–Krupanj i izgradnju dva mosta u Kraljevu. Kako bi se poboljšao mehanizam za sprečavanje poplava i reagovanje u vanrednim situacijama, EU u drugoj fazi Programa finansira sanaciju čak 44 kritična klizišta i obnovu 14 putnih konstrukcija oštećenih erozijama. Do maja 2017. godine završena je sanacija 24 klizišta u 13 opština i sanacija četiri mosta u opštinama Kovačica, Koceljeva, Knjaževac i Krupanj.

Unapređenje sistema za zaštitu od poplava u Obrenovcu, Surčinu, Valjevu, Paraćinu i Svilajncu nastavak je podrške EU u uspostavljanju otpornijeg sistema upravljanja elementarnim nepogodama u Srbiji. U Obrenovcu i Surčinu radi se na sanaciji 64 kilometara mreže odvodnih kanala; zahvaljujući podršci EU pokrenuti su nabavka i ugradnja nove hidromašinske i elektroopreme u okviru sanacije oštećenih crpnih stanica na šest lokacija u opštini Obrenovac. Kroz rekonstrukciju 24,2 kilometra nasipa duž reka Resava, Buk (Svilajnac), Crnica (Paraćin), Kolubara, Jablanica i Obnica (Valjevo), kapacitet postojećih rečnih korita biće značajno poboljšan kako bi izdržale padavine slične onima u maju 2014. godine.

Dodatna sredstva – 60,2 miliona evra – data su u junu 2015. iz Fonda solidarnosti i stavljena su na raspolaganje kao da je Srbija država članica EU. Ta pomoć bila je namenjena za plaćanje i naknadu vanrednih troškova za javne radove, prvenstveno za obnovu kritične infrastrukture, popravke direktnih oštećenja i rešavanje hitnih potreba, kao i troškove spasilačkih operacija i raščišćavanje pogođenih područja; obuhvatila je čak 72 lokalne samouprave.

Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji je osmišljen u bliskoj saradnji sa Kancelarijom Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima i Kancelarijom za evropske integracije, a sprovode ga Austrijska agencija za razvoj (ADA), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Danski savet za izbeglice (DRC), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), Hilfe zur Selbsthilfe e.V. (Help), Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Svetska banka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari