Troškovi rada u Bugarskoj sedam evra po satu, u Danskoj 47 evra 1Foto: Pixabay/jannonivergall

Najmanji prosečni troškovi rada u Evropskoj uniji su u Bugarskoj, po satu troškovi za svakog zaposlenog su sedam evra, dok je trošak najveći u Danskoj 46,9 evra po satu, objavio je Eurostat.

U Rumuniji za svaki sat proveden na na poslu poslodavac za radnika u proseku plaća po satu 8,5 evra, a posle Danske ti troškovi su najveći u Luksemburgu 43 evra i Belgiji 41,6 evra.

Prosečni troškovi rada po satu u celoj privredi EU procenjeni su na 29,1 evra, što je više u poređenju sa 2020. kada su bili 28,6 odsto.

Dve glavne komponente troškova rada su plate i dnevnice i troškovi koji nisu povezani sa platama, poput socijalniih doprinosa poslodavaca.

Učešće tih troškova van plata u ukupnim troškovima rada za celu privredu su četvrtina ukupnog troška, ili 24,6 odsto.

Najmanje učešće troškova koji se ne odnose na zarade zabeleženo je u Litvaniji (3,7 odsto), Rumuniji (4,9 odsto) i Irskoj (8,7 odsto), a najveće u Švedskoj (32 odsto), Francuskoj (31,9 odsto) i Italiji (28,3 odsto).

U poređenju sa 2020, ističu na Eurostatu, troškovi rada po satu na nivou cele privrede prošle godine izraženi u evrima porasli su za 1,7 odsto u EU i za 1,2 odsto u evrozoni.

Za države članice van zone evra, troškovi rada po satu izraženi u nacionalnoj valuti porasli su 2021. u svim zemljama, pri čemu je najveći porast zabeležen u Bugarskoj (9,1 odsto), a najmanji u Švedskoj i Hrvatskoj (po tri odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari