Tržišna očekivanja uoči odluke centralne banke: FED završio sa podizanjem kamatne stope? 1Bet:Beta/AP

Federalne rezerve Sjedinjenih Američkih Država saopštiće večeras odluku nastavljaju li praksu uvećanja referentne kamatne stope ili ključnu stopu nastavljaju da drže u sadašnjem rasponu između 5,25 i 5,5 odsto.

Taj nivo koji je FED postavio u julu ove godine, najviši je u protekle 22 godine u SAD, a ukoliko se ostvare prognoze međunarodnih investitora i vodećih svetskih ekonomista, FED će, prvi put, posle 10 uzastopnih povećanja referentne kamatne stope istu zadržati na starom nivou, kako bi se izborio sa najvećim inflatornim skokom u Americi od ranih osamdesetih godina prošlog veka.

Investitori najviše očekuju da čuju kakve su ekonomske projekcije monetarnih zvaničnika i kako oni vide privredu do kraja ove, a što je možda i važnije, kako je vide u 2024. godini.

Očekujemo da FED ostavi nepromenjene kamatne stope. Znaci slabosti u delovima privrede koji su osetljivi na kretanje kamatnih stopa i lošije stanje na tržištu rada trebalo bi da drži zvaničnike suzdržane od daljeg zaoštravanja monetarne politike, rekao je vodeći američki ekonomista Majkl Pirs, prenosi USA Tudej.

Kako prenosi CNN, očekuje se da večeras FED objavi novi set ekonomskih projekcija, koje će verovatno odražavati snažniji ekonomski rast i nešto nižu nezaposlenost ove godine, u poređenju sa prethodnim procenama.

Nove ekonomske projekcije zvaničnika FED će, kako naglašava CNN, verovatno pokazati potrebnu za još jednim povećanjem referentne kamatne stope do kraja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari