TS: Ako poslanici usvoje predloženi Zakon, direktori najvećih preduzeća neće imati ograničenja niti kontrolu 1Foto: Stanislav Milojković

Direktori najvećih preduzeća u državnom vlasništvu, koji upravljaju imovinom vrednom desetine milijardi evra, neće imati ograničenja, niti kontrolu predviđenu za javne funkcionere Zakonom o sprečavanju korupcije, ako poslanici usvoje predloženi Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države, saopštila je danas Transparentnost Srbija.

Kako su dodali, Zakon ne postavlja ograničenja pri oglašavanju tih preduzeća, što otvara vrata pravljenju suvišnih troškova, kupovini medijskog uticaja i ostvarivanju drugih skrivenih ciljeva.

Zbog tih i brojnih drugih slabosti je Transparentnost Srbija pozvala poslanike da pre razmatranja zakona pribave mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije.

Tvrdi se da predloženi zakon ne daje garancije da će biti rešen jedan od najvećih problema – višegodišnje upravljanje javnim preduzećima direktora koji nisu izabrani na konkursu, već najčešće iz statusa vršioca dužnosti, a neretko i bez utvrđivanja da li uopšte ispunjavaju uslove za postavljenje na čelo firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari