Turisti se polako vraćaju: Stranci oprezniji od domaćih gostiju 1Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jiménez

U Republici Srbiji u aprilu 2021. u odnosu na april 2020. broj dolazaka turista veći je za 2.078,2 procenta, a broj noćenja veći je za 857 odsto, zabeležila je statistika uz objašnjenje da je u aprilu ove godine u odnosu na april 2020. broj noćenja domaćih turista veći za 861 odsto, a stranih za 846,8 procenta.

Možda deluje impresivno, ali stvari postaju jasnije kada se prisetimo da je prošle godine u drugoj polovini marta i ceo april Srbija bila „zaključana“, bez javnog prevoza i sa „policijskim časom“ koji je spajao po više dana. Turizma praktično nije bilo.

Ipak, ta grana se polako oporavlja bez obzira na to što u prva četiri meseca ove godine uglavnom nisu premašeni brojevi iz istog perioda lane.

Naime, četvoromesečni prosek iz ove godine dostigao je 96,3 odsto od broja dolazaka i noćenja turista u prošlogodišnjem proseku. Pri tom, u oba perioda rezultat su izvukli januar i februar – prošle godine jer u to vreme nije bilo epidemije, a ove jer se verovalo da je opasnost gotovo prošla.

Kada su u trećem mesecu brojevi zaraženih počeli da rastu, za šta je u najvećoj meri bilo optuženo zimovanje u ski-centrima, to se odrazilo i na dolazak gostiju, posebno stranih.

Praktično, broj turističkih poseta, kada je reč o domaćim gostima, pratio je sa zakašnjenjem od nedelju-dve intenzitet epidemije, pa je najuspešniji mesec bio avgust prošle godine sa više od milion noćenja.

Poređenja radi, u aprilu 2021. zabeleženo je 286.000 poseta. Za razliku od domaćih, strani turisti koji su u prvim „epidemijskim“ mesecima prošle godine gotovo zaustavili svaki dolazak, vraćaju se polako i bez većih oscilacija, pa ih je u aprilu prošle godine bilo svega 12.000 dok je u istom mesecu ove premašio 113.000.

Inače, tokom aprila najviše  gostiju imao je Beograd, 91.527, sledi Vrnjačka Banja sa 38.802, Sokobanja je imala 36.593 a Zlatibor 24.705 noćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari