Turk: Postavili smo 2.500 solarnih panela na bazne stanice, ali nećemo na tome stati (VIDEO) 1foto Medija centar

Kompanija A1 postavila je 2.500 solarnih panela na svoje bazne stanice i time postala prva telekomunikaciona kompanija na tržištu Srbije čija se mrežna infrastruktura oslanja na ovu tehnologiju.

“Imamo već sada 2.500 solarnih panela na 160 lokacija i na svakoj od tih lokacija 25 odsto ukupne energije za potrebe te bazne stanice se generiše sunčevom energijom, praktično preko tih panela”, rekao je Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku kompanije A1 Srbija i A1 Slovenija u razgovoru za Danas podkast.

Kako je naglasio, njihova kompanija uspela je još prošle godine da smanji emisiju CO2 za nekih 19 odsto, a ove godine u planu je dodatnih 20 odsto. Planovi su im, istakao je, da nastave sa postavljanjem panela i da sledeće godine dođu do 5.000 solarnih panela na nekih 330 do 340 lokacija.

Generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija Dejan Turk rekao je da je u DNK njihove kompanije da brinu o okolini u kojoj živimo, i da su oni sa panelima pioniri u Srbiji, te da veruju da će i drugi da uče od njih.

“U Srbiji nećemo stati samo na baznim stanicama, imamo jedan ogroman Data centar u Kragujevcu i planiramo da ceo krov tog centra opremimo solarnim panelima i proizvodimo svoju struju za centar, ali i naše korisnike koji dođu u njega”, istakao je Turk.

On je rekao da kao kompanija imaju dve odgovornosti, jedna je prema tržištu, a druga prema korisnicima kojih je 2,5 miliona.

Prema podacima kompanije Ookla, koja je tvorac aplikacije Speedtest A1 je drugu godinu zaredom proglašen najbržom mobilnom mrežom. Podaci RATEL-a pokazuju da je poslednjih godinu i po dana A1 i mreža u koju najveći broj korisnika prelazi.

“Sve tri mreže su dobre, za nas možemo da kažemo da smo uspeli, da svake godine rastemo po jedan odsto i danas smo na 26 odsto, a počeli smo pre nekoliko godina sa ispod 20 odsto. Dobar trend se nastavlja, pokušavamo da rdimo još na kvalitetu i da budemo najzelenija mreža jer verujem da će to biti važno”, istakao je Turk.

Govoreći o uvođenju 5G mreže Turk je rekao da je to budućnost i nešto što će neminovno doći, kao što je stiglo i u zemlje u okruženju.

“Već neko vreme to testiramo u Sloveniji, pustili smo mrežu pre pola godine, u Austriji pre dve godine i vidimo da to koriste naši korisnici isto kao i 4G. Jedino što se mora nabaviti je novi telefon koji to podržava, ali mi već sada imamo takve telefone u ponudi. Tako da kada 5G bude pušten, a nadamo se da će to biti sledeće godine, da će korisnici tu mrežu moći da koriste bez problema”, naglasio je Dejan Turk.

Nenad Zeljković je rekao da je 5G mreža koja mora da se uvede, jer je, prema zvaničnim podacima, rast saobraćaja ove u odnosu na prošlu godinu bio 28 odsto.

“Taj rast je stvarno veliki i bez novog spektra i nove tehnologije teško da možemo da podržimo sav taj rast. Već sa postojećim spektrom ulazimo u zasićenje i nećemo dugo moći da podržimo taj rast”, rekao je Zeljković i dodao da A1 ima 38 odsto učešća u mobilnom internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari