Turska lira oslabila 20 odsto za tri meseca, usled smanjenja kamatnih stopa 1Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Turska lira je pala na novi rekordno nizak nivo nakon što je centralna banka, treći mesec zaredom, smanjila troškove zaduživanja. To smanjenje kamatnih stopa izaziva dalje podrivanje stabilnosti cena i valute.

Lira je oslabila 4,1 odsto u odnosu na dolar, produžavajući najveći pad vrednosti jedne valute u odnosu na drugu, na tržištima u razvoju ove godine. U oktobru se desio skok cena za 20 odsto, što je poslednji put viđeno nakon valutne krize pre tri godine, piše Al Džazira.   

Pod pritiskom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, centralna banka je od septembra snizila kamatne stope za četiri procenta, odnosno 400 baznih poena, što je dovelo do realnog prinosa valute znatno ispod nule.

Politika u Turskoj takođe ostavlja liru podložnom daljem rastu američkog dolara i višim prinosima trezora kako špekulacije rastu. Američke Federalne rezerve bi mogle pooštriti politiku ranije nego što se očekivalo. Dolar je ove nedelje porastao na najjači nivo u više od godinu dana u odnosu na korpu sličnih valuta, stvarajući pritisak na rizičnije valute tržišta u razvoju, koje su imale koristi od izuzetno labave politike u razvijenom svetu.

Lira je izgubila oko trećinu svoje vrednosti u odnosu na dolar od decembra i spremna je za deveti gubitak uzastopno godišnje. Oslabila je više od 20 odsto otkako je centralna banka počela da smanjuje stope u septembru.

To odražava rastuću zabrinutost da produžena slabost valute rizikuje destabilizaciju ekonomije, čiji je spoljni dug 446 milijardi dolara, što je više od polovine prošlogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda Turske od 720 milijardi dolara.  

Turske kompanije i vlada moraju da otplate 13 milijardi dolara duga u stranoj valuti u poslednja dva meseca ove godine. Više od polovine – osam milijardi dolara – trebalo bi da dospe u novembru, što je najveći iznos koji dospeva u narednih 10 meseci, prema poslednjim dostupnim podacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari