Tutinsko preduzeće „Gradac“ potrošačima ponudilo reprogram dugova za vodu 1Foto> S. N.

Komunalno preduzeće „Gradac“ u Tutinu od korisnika svojih usluga potražuje 189 miliona dinara, 157 miliona dug je za utrošenu vodu i 32 miliona za iznošenje smeća.

U dugovanjima za vodu, građani učestvuju sa 137 miliona dinara, a pravna lica sa 20 miliona. Problem naplate kod građana, ovo preduzeće pokušava da reši kroz akciju reprograma duga, koja će trajati od 1. septembra do 1. decembra.

Višegodišnji dužnici, u tom periodu, moći će da potpišu sporazum o reprogramiranju, kojim je predviđeno da se dugovanja za poslednjih godinu dana plate odjednom.

– Ponuda je korektna, jer ovaj način izmirenja obaveza prema nama, građani će izbeći utuženja i naplate sudskim putem i izvršitelje i prodaju dugovanja agencijama za naplatu potraživanja – naglašava novoimenovani direktor JKP „Gradac“ Amir Numanović i poručuje daje ovo poslednja šansa i posle ovoga „neka se zaboravi na otpis dugova“, jer će „bez izuzetaka biti pokrenuti postupci protiv svih, bez izuzetaka, koji svoje obaveze nisu izmrili duže od tri meseca“.

Numanović ističe da je cena vode u tutinskoj opštini najniža u Srbiji, 35 dinara po kubiku.

– I, uz ovako nisku cenu vode, imamo potražujemo veliki dug. Na našu vodovodnu mrežu priključeno je 4.900 objekata, a procenat naplate za utrošenu vodu je samo oko 20 odsto. Imamo samo jedan procenat urednih platiša i mnogo, mnogo više neredovnih – kaže Numanović i korisnicima koji redovno izmiruju svoje obaveze za sledeću godinu obećava „povoljnosti“.

Preduzeće „Gradac“ je i u nekim prethodnim godinama imala reprograme duga, koji nisu dali rezultate.

– Građani moraju da znaju, da se usluga za isporučenu vodu plaća. Ovom akcijom smo potpuno fer i transparentni, ali i odlučni da svoja potraživanja naplatimo – naglašava Numanović, ali i deo krivice za velika dugovanja građana za vodu pripisuje i svojim prethodnicima.

Ocenio je da su „sadašnji računi prenaduvani“, jer su njegovi prethodnici, svoje greške u poslovanju prikrivali „tovarenjem“ računa potrošača, koji su prve račune, za ovu godinu, dobili tek početkom minulog avgusta.

Ovo komunalno preduzeće je u nepovoljnoj finansijskoj situaciji. Sa jedne strane su potraživanja od korisnika usluga, a sa druge strane su dugovanja prema dobavljačima.

Zatečeni dug početkom ovogodišnjeg jula kada je došlo do smene rukovodstva je 90 miliona dinara.

Najveće stavke su za gorivo 18 miliona dinara, privatnim preduzećima „Inkom“ iz Despotovca 16,5 miliona dinara i građevinskom preduzeću „Hofman“ iz Tutina oko 10 miliona i oko 5 miliona dinara je dug za javnu rasvetu, a ostalo su dugovanja od jedan, dva ili tri miliona ostalim dobavljačima.

Interesantno je dugovanje prema firmi iz Despotovca, koja je za preduzeće u čijem opisu posla odnošenje smeća, obavljala taj posao. Sporazum sa despotovački „Inkomom“ sklopljen je prethodnih godina. U stvari, ta firma je menjala imena u istom sporazumu o obavljanju istog posla, a dugovanja su se povećavala.

Kako će rešavati dug za iznošenje smeća iz JKP „Gradac“ još nije saopšteno. Potraživanja za tu uslugu su 27 miliona dinara, 20 miliona je dug domaćinstava i sedam miliona pravnih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari