U Čačku dodeljena sredstva za samozapošljavanje 31 osobe 1Čačak Foto: www.wikipedia.org / By Forgivenday

Subvencije za samozapošljavanje dobila je danas 31 nezaposlena osoba u Čačku, za šta je iz gradskog budžeta opredeljeno četiri miliona dinara, a Minstarstvo za rad, zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je 3,9 miliona dinara.

Za pokretanje sopstvenog biznisa 29 nezaposlenih je dobilo po 250.000 dinara, dok su dve osobe sa invaliditetom dobile po 270.000 dinara.

Dodeli subvencija prisustvovala je i ministarka za rad i zapošljavanje Darija Kisić Tepavčević koja je izjavila da je Čačak primer dobre prakse u sprovođenju aktivne politike zapošljavanja.

„Pomoć države kroz ove i druge mere, kao i tradicionalni preduzetnički duh ovog grada doprineli su smanjenju nezaposlenih od pet odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine i povećanju zaposlenih od devet odsto u odnosu na isti period prethodne godine“, rekla je ministarka.

Grad Čačak je u ovoj godini za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja izdvojio ukupno 15 miliona dinara, od kojih sedam miliona za stručnu praksu, za javne radove četiri miliona dinara i isto toliko za subvencije za zapošljavanje.

Od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dobijeno je još 3,9 miiona dinara, što ukupno iznosi 18,9 miiona dinara za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja u Čačku.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je u poslednjih pet godina iz gradskog budžeta izdvojeno 237 miliona dinara za podsticaja zapošljavanju.

Prema rečima direktora Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zorana Martinovića u ovoj godini je dodeljeno oko 3.000 subvencija nezaposlenim licima u Srbiji za samozapošljavanje, među kojima je 116 osoba sa invaliditetom i više od 200 osoba romske nacionalnosti.

Martinović je rekao da je u ovoj godini u različite mere aktivne politike zapošljavanja uključeno 12.279 osoba sa evidencije NSZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari