U Celju o proširenju poslovne saradnje Srbije i Slovenije 1Foto: vojvodina.gov.rs

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i slovenački ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek, razgovarali su u Celju o mogućnostima proširenja poslovne saradnje Srbije i Slovenije, s akcentom na ulaganja u našu zemlju i veća ulaganje srpskih preduzeća u Sloveniju.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, Milićević i Počivalšek su konstatovali da je dosadašnja saradnja veoma dobra, s kontinuiranim rastom spoljnotrgovinske razmene, te da postoji prostor za unapređenje saradnje, kroz međusobna ulaganja i direktna povezivanja privrednika, zajedničkim delovanjem naših privrednika sa mogućnošću nastupa na trećim tržištima.

Potpredsednik Milićević i ministar Počivalšek su danas učestvovali i na poslovnom forumu Srbija-Slovenija-Hrvatska, koji je održan u okviru 51. Međunarodnog sajma privrede i preduzetništva.

Milićević je naglasio da je spoljnotrgovinska razmena sa Slovenijom dobra, a da je sa Hrvatskom solidna, napomenuvši da prisustvo srpskih preduzeća u Hrvatskoj nije na zadovoljavajućem nivou.

„Na forumu su delegirana važna pitanja, od digitalizacije, osavremenjavanja administracije u cilju efikasnije robne razmene, lakšeg prometa roba, ljudi, kapitala“, kazao je Milićević i naglasio da su to sve važna pitanja na čijem rešavanju se mora zajednički raditi kako bi se privrednicima olakšala saradnja i tako podigla na viši novo.

Milićević je naglasio da vojvođanska privreda i preduzeća daju značajan doprinos pozitivnim privrednim tokovima sa Slovenijom i Hrvatskom, te da sa trećinom učestvuju u robnim razmenama Srbije sa ovim državama.

„Optimista sam da postoji i volja i želja da se u ovom delu Evrope, među zemljama bivše Jugoslavije dinamizira ekonomska saradnja, a danas smo na forumu čuli da preovladava stav da je to u zajedničkom interesu“, kazao je potpredsednik Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari