U Hrvatskoj tona peleta s 270 evra skočila na 620, očekuje se novo poskupljenje 1Pelet oto: EPA/PATRICK SEEGER

Nakon što je prošle godine u Hrvatskoj džak od 15 kilograma peleteta kvaliteta A1 koštao oko 35 kuna, a godinu ranije desetak kuna manje, cena je uoči ove sezone grejanja gotovo udvostručena. Pelete s sertifikatom A2 moguće je naći za 44 do 50 kuna, dok A1 idu i preko 70 kuna po vreći.

Poskupljenje je, piše Novi list, više od 100 odsto.

S nestašicom peleta bore se i u susednoj Sloveniji. Zbog ogromne potražnje jedan od najvećih distributera odlučio je da ograniči prodaju. Kupac može pazariti  najviše jednu paletu kojoj je cena u godini dana s 270 evra skočila na 620. Istovremeno, zbog nedostatka drva, u šumama se događaju krađe, piše RTL.

Jedan od razloga nestašice je i blokada izvoza iz Bosne i Hercegovine i Srbije, odakle Slovenija, kao i Hrvatska uvozi najveći dio peleta.

U ograničavanju prodaje tržišna inspekcija ne vidi problem.

“Artikli koji su označeni mogu imati ograničenje u prodaji. Odnosno, ne gledajući stanje na zalihama, mora biti jasno, koju količinu kupac može kupiti”, rekla je inspektorka Andrea But.

Vlasnik trgovine za prodaju peleta Maks Planinšek navodi da povećanju cijena nije kraj: “Mi pelete svuda tražimo. Kupujemo ih po nenormalnim cenama i očekujemo poskupljenja.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari