U INPRO traže otpremnine od 300 do 400 evra 1Foto: Radnici Zastave INPRO (arhiva)

Invalidi rada u Zastavi INPRO koji danas ulaze u 50. dan neprekidnog štrajka glađu (uz konzumiranje mleka i surutke), najavljuju novo obraćanje premijeru Aleksandru Vučiću.

Oni će, zajedno sa Zastavinim Samostalnim i Sindikatom UGS “Nezavisnost” tražiti da Vlada i dalje poštuje protokol iz 2008. godine kojim je regulisan njihov status u INPRO-u.

– Samostalni i Sindikat “Nezavisnost” su 2008. sa ondašnjom srpskom vladom potpisali protokol kojim su invalidi rada nekadašnje fabrike automobila, nakon dolaska Fijata u Zastavu, trajno zbrinuti u Zastavi INPRO.

Mi, sada, zajedno sa sindikatima, tražimo od premijera Vučića i aktuelne Vlade da i dalje poštuje taj protokol, kako bismo bili zaštićeni od otpuštanja ili odluke poslovodstva fabrike da budemo proglašeni za tehnološki višak, i da potom, uz zakonske otpremnine, moramo da napustimo preduzeće, kaže juče za naš list predsednik Štrajkačkog odbora u Zastavi INPRO Stevan Pušonja.

Dodaje da su štrajkači glađu u INPRO-u odlučili da od premijera Vučića traže da otpremnine za invalide rada te fabrike koji uskoro ostvare pravo na invalidsku penziju budu 300 evra po godini staža. Za one invalide koji ne ostvare to pravo, a prihvate socijalni program, otpremnine bi, prenosi Pušonja stav štrajkača, morale da iznose 400 evra. Za razliku od zdravih kolega, invalidi rada su, pojašnjava naš sagovornik, ljudi sa teškim telesnim nedostacima, neretko i ozbiljnim bolestima, koji nemaju nikakve šanse da se ponovo zaposle ili započnu sopstveni posao, te bi, zbog toga, i otpremnine morale da budu stimulativnije od 200 evra po godini staža, koliko je predviđeno važećim Zakonom o radu.

U Štrajkačkom odboru INPRO-a protestuju i zbog toga što su pobunjeni radnici, na ime neisplaćene dve trećine avgustovske zarade, primili po 5.000 dinara, dok su njihovim kolegama koje ne protestuju isplaćene kompletne plate za taj mesec, što smatraju “kažnjavanjem i diskriminacijom invalida koji protestuju”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari