U kojim evropskim gradovima su najskuplji obroci u restoranima? 1Foto: Pixabay / 12019

Jedan kompletan obrok za dvoje u Dablinu sada košta skuplje nego u Parizu, Londonu ili Rimu, piše BIZlife.rs.

Nakon što je ugostiteljski sektor bio teško pogođen zatvaranjem u za vreme pandemije Covida, irska vlada je rekla da će se niža stopa PDV-a od 9 odsto, u odnosu na 13,5 odsto, nastaviti do septembra, u pokušaju da pomogne nastavak oporavka.

Uprkoz krizi troškova života koja je u toku, potrošači u Irskoj nastavljaju da troše u restoranima, navodi Bizlife.rs

Poput Luksemburga, tri sleda obroka u restoranu koštaju u proseku 80 evra za dve osobe u glavnom gradu Irske. Dablin je nadmašio London (78,05 evra), Rim (70 evra) i Pariz (60 evra), dok je Kopenhagen prednjačio na listi sa prosečnom cenom od 107,32 evra za dvoje.

Lista je objavljena nakon što je irska vlada potvrdila da će nastaviti s nižom stopom PDV-a od 9 odsto za ugostiteljski sektor do septembra.

Elejna Ficdžerald Kejn, predsednica Irske konfederacije turističke industrije, rekla je za RTE da je stopa od devet odsto ključna za omogućavanje oporavka sektora nakon karantina u eri kovida.

“Povratak na stopu PDV-a od 13 odsto ugrozio bi 24.000 radnih mesta”, rekla je Ficdžerald Kejn.

Uprkos krizi troškova života i rastu inflacije prošle jeseni, potrošnja u restoranima se nastavila i zapravo povećala, piše Bizlife.rs.

Neki potrošači odlučili su da obuzdaju dnevne troškove kako bi uštedeli za slobodniju potrošnju, poput brze hrane i restorana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari