U Nadzornom odboru EPS-a najmanje energetičara: Prvi korak ka podeli i privatizaciji preduzeća? 1foto FoNet/EPS

Činjenica da će u novom Nadzornom odboru Elektroprivrede Srbije sedeti samo tri osobe koje su iz energetskog sektora predstavlja nesvakidašnji potez kojim se preduzeće gura u neminovnu propast čiji će najverovatniji epilog biti njegovo rasparčavanje i prodaja, mišljenje je domaće stručne javnosti povodom imenovanja novih članova Nadzornog odbora EPS-a.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović predstavila je u petak nove članove Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije, u kojem su tri od sedam članova Norvežani, ocenivši da je to početak nove ere za EPS koja može da bude jaka kompanija.

Ministarka Đedović je na konferenciji za novinare istovrmeno ocenila da to neće biti moguće ako nastavi da se radi kao u proteklih 30 godina i ukoliko reforma bude samo na papiru. Ona je dodala da je EPS stub energetske stabilnosti Srbije i da mora biti stub srpske nacionalne bezbednosti.

– Želimo da sarađujemo sa Norveškom i zato imamo tri od sedam članova iz Norveške – navela je ministarka Đedović.

Kako je napomenula, norveški stručnjaci su se bavili strateškim sagledavanje rada EPS, finansijskim upravljanjem i poboljšanjem upravljanja rizicima. Istakla je da će članovi Nadzornog odbora u narednih nekoliko dana početi sa radom.

Za članove Nadzornog odbora imenovani su: Oluf Ulset, Per Sanderud, Holder Baken, Vladan Živanović, šef kancelarije kompanije koja se bavi platnim prometom Euronet Worldwide za tržište Zapadnog Balkana, zatim Dejan Ostojić, šef sektora energetike u Svetskoj banci, bankar Igor Petković i Miodrag Ranković, kao predstavnik radnika EPS-a. Pored Ostojića koji je zaposlen u Svetskoj banci i Rankovića, bivšeg sindikalnog lidera od članova Nadzornog odbora iskustvo u radu u energetskom sektoru, bar sudeći prema podacima iznetim u njihovim biografijama sa kojima je upoznata javnost, ima još samo Norvežanin Hilde Baken.

Na pitanje novinara, ministarka Đedović odgovorila je da ne može da zna da li će se aktuelni v.d. direktor Miroslav Tomašević javiti na konkurs i da ne želi da razgovara sa ljudima preko medija već oči u oči.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić kaže za Danas da je postavljanje Nadzornog odobra Elektroprivrede Srbije sa ovakvim kfalifikacijama neouobičajeno za preduzeća iz energetskog sektora i da se takav izbor može bez zadrške nazvati skandaloznim.

– Sramota je što se u Nadzornom odboru EPS-a nalaze čak trojica Norvežana. To je potpuno besmisleno jer tako ispada da mi nemamo stručne ljude za te pozicije pa moramo da ih dovodimo iz inostranstva a to svakako nije slučaj. Takođe, elektroenergetski sistem u Norveškoj se bazira na radu hidroelektrana i nema iskustva u rukovođenju sistemima koji se oslanjaju na korišćenje uglja kao što je slučaj u EPS-u. Kako onda oni tu mogu da osmisle bolja rešenja za poslovanje od domaćih stručnjaka iz tog preduzeća? Ovakav nesvakidašnji potez vodi ka slabljenju i urušavanju preduzeća. Očito je cilj da se na njegovo čelo postave nesposobni ljudi, da se njegovi delovi rascepkaju, odnosno da iz jednog nikne više preduzeća. Takav sistem bi naravno bio neefikasan i stvarao bi gubitke što bi bilo iskorišćeno kao alibi za privatizaciju – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari