U Novom Pazaru 1.468 zahteva za priključenje na komunalnu infrastrukturu 1Foto: S. N.

Zahteve za privremeno priključenje na komunalnu infrastrukturu, na novopazarskoj teritoriji, podnelo je 1.468 vlasnika nelegalno izgrađenih objekata.

Gradsko odeljenje za urbanizam, do sada, je dalo odobrenje da se, na celokupnu ili pojedinačnu komunalnu infrastrukturu, priključi 189 objekata izgrađenih bez neophodne urbanističke i građevinske dokumentacije.

Načelnik te službe Nihat Crnovršan pojasnio je da za podnete zahteve naplaćivana administrativna taksa utvrđena odlukom grada.

– Primenjivali smo određene olakšice. Uredbom je bilo predviđeno da građani dostavljaju geodetski snimak, koji je prilično skup, a mi smo umesto toga tražili kopiju plana, koja košta deset puta manje – naglasio je Crnovršanin.

Nelegalna gradnja je višedecenijski problem u Novom Pazaru. Većina prigradskih naselja je pdignuta „divljom“ gradnje stambenih i stambeno-poslovnih objekata. Tačnih podataka o zakvoj izgradnji nema, već se licitira podacima.

Brojne akcije, u prethodnim godinama, da se motivišu vlasnici da legalizuju svoje objekte, nisu dale rezultate. Niti ima ko da ih ruši, jer poslednjih nekoliko godina, na desetak tendera, niko se nije javio.

Nedozvoljena izgradnja objekata, problem je i u opštinama Tutin i Sjenica.

Jednomesečnu akciju podnošenja zahteva za privremeno priključenje na komunalnu infrastrukturu, u tutinskoj opštini je iskoristilo 600, a u Sjenici 570 vlasnika.

U opštini Tutin je, uz podnošenje zahteva, naplaćivana administrativna taksa, a u Sjenici nije „zbog drugih brojnih troškova, koje su grašani imali u toku ove akcije, jer oni koji nisu bili u postupku legalizacije imali su velike troškove“.

Iz sve tri lokalne samouprave upozoravaju podnosioce zahteva „da ukoliko budu odbijeni“ mogu da se žale Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje, bi trebalo, u roku od osam dana da im odgovori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari