U Novom Pazaru približan broj zaposlenih i nezaposlenih 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u Novom Pazaru, posao ima 21.105 lica i, u odnosu na prošlu godinu, zabeležen je blagi porast zapošljavanja za oko 460 novozaposlenih.

Na evidenciji nezaposleni, u ovom gradu je oko 23 hiljade lica. Taj broj je, poslednjih godina, konstantan. . Po stopi nezaposlenosti, od 50 odsto, Novi Pazar se nalazi pri dnu republičke lestvice.

Ovde, za skoro dve i po decenije, nije stigla nijedna direktna investicija, niti je bilo otvaranja novih radnih mesta. Ako se izuzmu gradska uprava i njena preduzeća ustanove i institucije, gde ima najviše zapošljavanja, oslonac je na malim i srednjim preduzećima u tekstilnoj industriji, fabrikama za proizvodnju nameštaja i galanterije, trgovinama i ugostiteljskim objektima.

Uz aktivne mere zapošljavanja, za čije finansiranje se izdvajaju i sredstva iz gradskog budžeta, i projekte Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) i međunarodnih organizacija, koje obuhvataju prekfalifikacije, dokvalifikacije, usavršavanja i samozapošljavanja, broj nezaposlenih se blago smanjuje. Nedovoljno za grad mladih, koji „trbuhom za kruhom“ u velikom broju odlaze u zapadnoevropske zemlje.

Kada je polna statistika u pitanju, prema podacima RZD, u ovom gradu, posao ima 11.854 muškaraca i 9.251 žena.

Opština Tutin ima 4.636 zaposlenih. Zvanično za 5 manje nego prošle godine. U sjeničkoj opštini situacija je malo bolja. Podaci RZS pokazuju da posao ima 4.989 Sjeničaka, za 61 više nego prethodne godine.

Zajedničko za sve tri lokalne samouprava, u ovom delu Srbije, je da su bez direktnih investicija i novootvorenih radnih mesta i da su po stopi nezaposlenosti, od 50 do 53 odsto, pri dnu republičke skale.

Dugo se veliki broj nezaposlenih, u Novom Pazaru i ove dve opštine, „pravdao“ nestabilnom političkom situacijom, a onda je na red došla priča o nerazvijenoj saobraćajnoj infrastrukturi. Nemaju aerodrome i daleko su od auto-puteva i železnice.

Prvi kilometri novog asfalta postavljeni su na magistralnom putu Novi Pazar – Tutin, pre godinu i po dana, i prošle godine u septembru na deonici puta Novi Pazar – Raška. Izgradnja železnice i brze magistrale do Novog Pazara je na dugačkom štapu ambicioznih graditeljskih najava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari