U novopazarskoj Fabrici nameštaja „Tahirović“ još se otklanjaju posledice požara i ubrzano se radi na opremanju prostora od 700 kvadratnih metara gde će biti obnovljena proizvodnja. Planirano je da ovaj poznati proizvođač nameštaja ponovo pokrene proizvodnju 1. jula. Na raščišćavanju zgarišta radili su zaposleni i bila je angažovana mehanizacija ovdašnjih javnih i privatnih preduzeća.


Pre petnaestak dana u požaru su izgorele dve hale u ukupnoj površini od 4.000 kvadrata i bez posla je ostalo stotinu radnika u proizvodnji i maloprodajnim objektima, ali i još tridesetak manjih proizvođača u Novom Pazaru koji su radili za ovu fabriku. Gruba procena bila je da pričinjena šteta iznosi 2,5 miliona evra, jer su izgoreli objekti, mašinski park i sav repromaterijal. Gradska vlast je odmah formirala Inicijativni odbor za pomoć u obnavljanju proizvodnje u ovoj fabrici, a ovdašnji privrednici su se odazvali pozivu i već je uplaćeno 700.000 dinara. Doneta je i odluka da se fabrika „Tahirović“ do kraja 2014. godine oslobodi plaćanja gradskih poreza i taksi.

– Vremena su teška i svaka pomoć nam je dobrodošla, posebno od naših kolega privrednika, jer svi sada imamo problema sa poslovanjem. Veoma je značajno što smo oslobođeni i od plaćanja gradskih dažbina za koje godišnje izdvajamo 700.000 dinara – kaže Rijad Reković, finansijski direktor u „Tahiroviću“.

Očekuje se i pomoć od Vlade Srbije, a i Privredna komora Kraljevo zainteresovana je da pomogne obnavljanje proizvodnje. Nameštaj ovog proizvođača prodaje se na domaćem i tržištima zemalja u regionu i Slovačke i Austrije. Polovina proizvodnje u vrednosti od 1,5 miliona evra se izvozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari