U regionu Kraljeva planirana izgradnja još 40 malih hidroelektrana 1Foto: Pixabay/FoYu

Inicijativa Pravo na vodu saopštila je da pozdravlja obećanja da će se obustaviti planovi za izgradnju malih hidroelektrana na reci Studenici i njenoj pritoci Brevini, ali i upozorila da je u regionu Kraljeva planirano još čak 40 novih MHE koje su jednako štetne i na rekama koje takođe zaslužuju zaštitu.

Zaštita prirode ne može da postoji bez vladavine prava, te nas veoma zabrinjava što predsednik Srbije preuzima nadležnosti i funkcije izvršne vlasti i obustavlja pojedinačne projekate mimo ustanovljenih principa i procedura, ocenjuju u toj Inicijativi, uz poruku da reke nisu roba za „potkusurivanje predizbornih trzavica“.

Podsećaju da su zajedno sa organizacijama Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva lokalnoj samoupravi u novembru predali Inicijativu za moratorijum na celoj teritoriji grada Kraljeva, kako bi se obustavilo izdavanje dozvola i gradnje mini-hidroelektrana do donošenja novog Prostornog plana gada Kraljeva i brisanja svih lokacija na toj teritoriji.

„Reka Brevina, koja se pominje kao sačuvana, već je 2019. ranjena mini-hidroelektranom koja nikada nije dobila upotrebnu dozvolu. Ovo betonsko strašilo i dalje preseca reku kao spomenik destrukciji i pohlepi u sred dvostruko zaštićenog područja rezervata biosfere Golija-Studenica i parka prirode Golija“, poručuju iz inicijative Pravo na vodu.

Ukazuju i da je na teritoriji Kraljeva već izgrađeno 10 mini-hidroelektrana „sa razarajućim posledicama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari